Ylivieskan kaduilla jolkotteli yö­myöhään yksinäinen susi - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Ylivieskan kaduilla jolkotteli yö­myöhään yksinäinen susi

Poliisi ryhtyy karkottamaan sutta vasta useiden luotettavien havaintojen jälkeen.

Susihavainnoista voi ilmoittaa paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen. Arkistokuva.­

5.3. 16:13

Ylivieskan keskustassa Pohjois-Pohjanmaalla on tehty susihavainto torstain ja perjantain välisenä yönä. Yksinäinen hukka jolkotteli kaupungin keskustassa ja sen liikkeet ikuistettiin videolle.

Ylivieskan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Olavi Vapola kuuli suden liikkeistä heti perjantaina aamulla.

– Kyllähän se sudelta näyttää, videot on nähty. Hukka oli hukassa keskellä kaupunkia. Muita havaintoja yksinäisestä kulkijasta ei ole ainakaan meille tullut. Jos muita havaintoja tulee, niin sitten ryhdytään asian vaatimiin toimiin, Vapola sanoo.

Hän arvelee, että kyseessä on laumastaan eronnut yksilö. Nivalan, Kärsämäen ja Ylivieskan alueella liikkuu 6–8 suden lauma.

– Siitä saattaa joku yksilö erkaantua yksin vaeltelemaan. Kevätkaudella sudet alkavat tehdä pentuja, joten senkin takia on yksi uros voinut joutua lähtemään laumasta, Vapola kertoo.

Riistanhoitoyhdistyksen suurriistan virka-apuhenkilönä (SRVA) toimiva Vapola pitää kaupungin keskustaan tulevaa petoeläintä harvinaisena näkynä. Sudet ovat ihmisarkoja eivätkä liiku mielellään taajamissa.

Oulun poliisi ei ryhdy karkottamaan yksittäistä sutta yhden havainnon perusteella. Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrotaan, että asiasta ilmoitetaan paikalliselle poliisille ja riistakeskukselle, joka merkitsee havainnon tassurekisteriin.

– Kansalaisten havaintojen kanssa pitää olla hyvin tarkkana. Ymmärrämme ihmisten pelon ja sen, että on susia, jotka ovat menettäneet ihmisarkuutensa, mutta karkottamiseen ja lopettamiseen tarvitaan vahvat perusteet, Oulun poliisin johtokeskuksesta painotetaan.

Suden omatoimiseen karkottamiseen tai tappamiseen kaupunkilaisten ei pidä lähteä.

– Suden luvaton tappaminen omatoimisesti on rikos ja siitä joutuu vastaamaan käräjille, poliisista huomautetaan.

Ylivieskan susihavainnoista voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistykseen Olavi Vapolalle numeroon 040 702 2687.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?