Syksyn työtaistelut Oulussa laittomia – ammattijärjestöille kymmenientuhansien sakot

Työtaistelussa oli mukana ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijöitä.

Oulussa osallistui syys- ja lokakuun vaihteessa 2020 noin 2000 työntekijää työtaisteluun kaupungin ulkoistamissuunnitelmia vastaan.

17.2.2021 10:20

Työtuomioistuin on antanut tuomiot koskien neljää kannetta, jotka liittyivät Oulun kaupunkiin syksyillä 2020 kohdistuneisiin työtaisteluihin. Lakot liittyivät kaupungin suunnitelmiin ulkoistaa toimintoja liikkeen luovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Tuomioiden mukaan Oulun kunta-alan yhteisjärjestö JHL ry ja Jyty Pohjois-Pohjanmaa ry rikkoivat työrauhavelvollisuuttaan. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Ammattiliitto Jyty ry ja Julkisen alan unioni JAU ry laiminlöivät valvontavelvollisuutensa.

– Työtaisteluiden syinä olivat kaupungin liikkeenjohtovallan piiriin kuuluvat toimet ja työtaistelut siten kohdistuivat työ- ja virkaehtosopimuksen määräykseen työnantajan työjohto-oikeudesta, Työtuomioistuin toteaa päätöksessään.

Järjestöt tuomittiin Kunnallisen työmarkkinalaitoksen vaatimusten mukaisesti maksamaan hyvityssakkoja ja korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Kaikki tuomiot olivat yksimielisiä. Yhteensä uhkasakot ovat 36 700 euroa.

Oulun kaupunki ja Kunnallinen työmarkkinalaitos ovat tyytyväisiä Työtuomioistuimen ratkaisuun, joka oli kaikilta osin odotettu ja työnantajan käsityksen mukainen.

Oulun kaupungin ateria- ja puhtauspalveluissa työskenteleviä oli lakossa 30.9.–2.10. Lakossa oli kolmen päivän ajan reilut 2 000 henkilöä. Työtaistelu liittyi kaupungin ulkoistamisaikeisiin. Järjestöt vaativat, että kaupunki peruu ulkoistamissuunnitelmansa ja palvelut säilytetään kaupungin omana toimintana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?