Artulle haistatellaan ja osa autoilijoista ajaa pysähtymättä ohi – Tornion rajanylityspaikan massatestaus kiristää hermoja - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Artulle haistatellaan ja osa autoilijoista ajaa pysähtymättä ohi – Tornion rajanylityspaikan massatestaus kiristää hermoja

Kaksoiskansalainen Reino sauvakävelee länsirajalla joka päivä poikkeusoloista välittämättä. ”Eteläsuomalaiset nuuskaajat täällä turhaan rälläävät”, hän tietää.

8.2. 22:29

Liikenne on hiljentynyt Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa. Viikonlopun aikana rajan ylitti alle 3 000 ihmistä, kun tavanomainen vuorokausilukema on 15 000–20 000 ihmistä.

– Viikonloppuna ei ollut jonoja eikä ruuhkia kumpaankaan suuntaan. Näin rauhallista on ollut viimeksi vuoden 2020 maaliskuussa, kun koronatilanne paheni, arvioi kapteeniluutnantti Tapio Kulmala Länsi-Suomen merivartiostosta.

Ruotsiin mennessä muiden kuin ruotsalaisten on esitettävä Haaparannan puolella negatiivinen koronatestitulos. Suomeen tullessa autot ohjataan Torniossa koronatestikonttien pihalle. Kaikille Suomeen tuleville kerrotaan vahvasta suosituksesta testiin.

Suomen ja Ruotsin suhtautuminen virukseen näkyy raja-alueella välittömästi. Suomessa kaikilla rajavartijoilla on kasvomaskit. Ruotsalaisilla poliiseilla niitä ei näy lainkaan.

Kemiläinen opiskelija Arttu Pauna yllättyi rajanylityspaikalla autoilijoiden vihamielisestä suhtautumisesta koronatesteihin.­

Poikkeukselliset olot alkavat vähitellen ärsyttää raja-alueella liikkuvia. Sen on huomannut kemiläinen opiskelija Arttu Pauna, joka ohjaa autoilijoita Tornion rajanylityspaikalla massatestiin.

– Päivää, milloinkahan olet käynyt viimeksi koronatestissä, Pauna kysyy kohteliaasti sivuikkunan avaavalta kuskilta.

Vastaus ei ole aina yhtä kohtelias. Opintojen jälkeen mukavaan ulkoiltatyöhön halunnut Pauna on saanut kuunnella haistatuksia, ärsyyntyneitä kommentteja ja kaikenlaista muutakin mutinaa. Osa autoilijoista ajaa mitään sanomatta koronatestipaikan ohi.

– Olin yllättynyt, että testaus aiheuttaa paljon ärsytystä. En osannut odottaa negatiivista suhtautumista, hän tunnustaa.

Torniolainen Katri Herala käy töissä Haaparannalla. Hän kävi pikatestissä Tornion rajanylityspaikalla.­

Pikatestivuoroaan odottava torniolainen Katri Herala ei ole pahalla päällä, vaikka hänen pitää käydä testissä kerran viikossa päästäkseen työpaikalleen Haaparannalle.

– Suomella on ollut koronan alusta asti tiukempi linja kuin Ruotsilla. Kannatan Suomen valitsemaa linjaa. Koronatestit pitäisi työnantajien hoitaa. Viime maanantaina näin oli, mutta nyt käyn testissä Torniossa, hän sanoo.

Vanhempi rajavartija Heikki Tiippana tarkistaa Suomeen tulijoiden henkilöasiakirjat ja ohjaa heidät massatestauspisteelle.­

Suomesta Ruotsiin pääsee länsirajan kautta kuudesta virallisesta rajanylityspaikasta. Näistä yksi on Torniossa. Torniosta Haaparannalle mentäessä Suomen puolella ei ole tarkistusta.

Heti rajan yli mentäessä näkyvät ruotsalaisten poliisiautojen vilkkuvalot. Pohjoisen poliisivoimista on siirretty työntekijöitä rajanylityspisteille koronatestitarkastuksia varten.

Ruotsalaispoliisit pysäyttävät jokaisen Suomesta tulevan auton. Matkustajien on esitettävä negatiivinen koronatestin tulos. Testi saa olla 48 tuntia vanha.

Ryhmänjohtaja Ulf Wallin Ruotsin poliisista ei paljasta rajalle siirrettyjen poliisien määrää.­

Ryhmänjohtaja Ulf Wallin Ruotsin poliisista kertoo, että liikenne hiljeni heti kun uusi koronatestikäytäntö otettiin käyttöön 6. helmikuuta.

– Kontrolli on toiminut hyvin. Olemme käännyttäneet viikonlopun aikana takaisin kuutisenkymmentä henkilöä, joilla ei ole ollut negatiivista koronatestitulosta mukanaan. Takaisin käännytettyjen määrä vähenee koko ajan, Wallin sanoo.

Käännytetyillä ei ole lupaa käydä Tornion rajanylityspaikalla pikatestissä ja tulla saman tien takaisin Ruotsiin.

– Se ei ole sallittua, vaikka niitäkin tapauksia on ollut, Wallin huomauttaa.

Suomen ja Ruotsin kansalainen Reino Rissanen ei ymmärrä Suomen hallituksen rajayhteisöön suuntaamia rajoituksia.­

Haaparannalta Tornioon sauvakävelylenkille tullut Reino Rissanen pitää nykyoloissa aina mukanaan kuvallista henkilökorttia. Hän on kaksoiskansalainen ja pystyy sen takia liikkumaan raja-alueella vapaasti.

– Ilman kaksoiskansalaisuutta eläisin täällä kuin vankina. Minulla on paljon asioita hoidettavana molemmilla puolin rajaa. Hyvä että rajaliikennettä on tiukennettu ja viruksen kulkua ehkäistään.

Rissanen ei jaksa ymmärtää Suomen hallituksen määräämiä rajoituksia Tornionlaaksossa. Rajayhteisön elämä on valtioneuvoston jäsenille hänen mielestään yhtä kaukainen asia kuin tukholmalaisille haaparantalaisten elämä.

– Marinin porukat eivät ymmärrä rajayhteisön elämää ollenkaan. Rajayhteisön asukkaat eivät kulje rajalla turhaan. Muualta tulevat, varsinkin eteläsuomalaiset nuuskaajat, täällä turhaan rälläävät edes takaisin. Uusimaa mottiin uudestaan! Rissanen hihkaisee sauvakävelyn lomassa.

Länsirajalla näkyvät nyt Suomen ja Ruotsin viranomaisten autot.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?