Oulu teki neljän miljoonan metsäkaupat – Sanginjoelle toivotaan kansallispuistoa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulu teki neljän miljoonan metsäkaupat – Sanginjoelle toivotaan kansallispuistoa

Oulun kaupunki myi Sanginjoen monikäyttömetsän Koneen Säätiölle. Toiveena on, että alueesta tulee kansallispuisto.

Sanginjoen alueen metsistä on kiistelty pitkään. Luonnonsuojelijat vastustivat alueen hakkuita jo 15 vuotta sitten.­

22.1. 9:43

Oulun kaupunki myy metsää Koneen Säätiölle. Kaupunginhallitus hyväksyi 1 440 hehtaarin metsäkaupat maanantaina.

Sanginjoen monikäyttömetsän alue myydään Koneen Säätiölle 4,2 miljoonan euron kauppahintaan. Kaupanteon jälkeen Koneen Säätiö lahjoittaa alueen korvauksetta Suomen valtiolle suojeltavaksi.

Valtio on ilmoittanut suojelevansa alueen. Koneen Säätiön toiveena on, että Suomen valtio perustaa alueelle kansallispuiston.

– Sanginjoen ainutlaatuinen alue on saamassa sille kuuluvan arvon. Alueen siirtyminen lahjoituksena valtion omistukseen nostaa toiveita Sanginjoen kansallispuiston toteutumiseen joskus tulevaisuudessa. Tämä olisi merkittävä ja hieno asia niin Oululle kuin koko Pohjois-Suomelle, huomauttaa Oulun konsernijohtaja Jukka Weisell.

Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton apurahasäätiö, jonka arvo muun muassa tieteen ja taiteen vapauden sekä sivistyksen ohella on olla vastuullinen ympäristöstä. Vuonna 2017 säätiön tuella perustettiin Kullan suojelualue Kemiönsaareen.

– Toivomme, että esimerkillämme kannustamme myös muita toimijoita harkitsemaan oman toimintansa ympäristövaikutuksia ja hyvittämään luonnolle aiheuttamiaan haittoja, sanoo ekologian professori, Koneen Säätiön hallituksen jäsen Janne Kotiaho.

Sanginjoen monikäyttömetsä eli nyt Koneen Säätiölle myyty alue on noin 1 440 hehtaarin kokoinen alue. Siellä on lisäksi jo olemassa Isokankaan ja Asmonkorven suojelualueet.

Sanginjoen ulkometsä muodostaa yhteensä noin 2 500 hehtaarin metsäalueen, joka sijaitsee 16 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alue on mäntymetsää ja kangasta.

Sanginjoella kasvaa erityisen paljon kuusia. Oulu sai ulkometsän lahjana Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605.

Kauppakirjaan on kirjattu ehdot rasitteista, käyttöoikeuksien supistuksista, alueen vuokrasopimuksista, yhteistyöstä alueen retkeilyreitistöjen toteuttamisessa ja suunnittelussa ja käyttöoikeudesta kalastuksenhoitoa varten Sanginjokeen liittyvillä alueilla.

Ostaja ja seuraava myytävän kohteen omistaja on velvollinen maksamaan kaupungille sopimussakkoa miljoona euroa, mikäli ostettavaa aluetta ei käytetä suojelu- ja virkistystarkoituksiin. Sopimussakon peruste syntyisi sillä hetkellä, jos alueella ryhdytään metsänhoito- tai käyttötoimenpiteisiin puuntuotannollisessa tarkoituksessa.

Lisäksi Koneen Säätiö on sitoutunut edistämään ja rahoittamaan metsänvartijan talon eli Loppulan rakennuksen kunnostamista 345 000 eurolla Loppulan Ystävät ry:lle, mikäli kaupunki päättää myydä rakennukset yhdistykselle ja vuokrata rakennusten rakennuspaikan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?