Valtaosa Länsi-Pohjan tartunnoista tulee nyt Ruotsin puolelta – johtajaylilääkäri: ”Haapa­rannalla käynti on merkittävä riski” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Valtaosa Länsi-Pohjan tartunnoista tulee nyt Ruotsin puolelta – johtajaylilääkäri: ”Haapa­rannalla käynti on merkittävä riski”

Länsirajan ylittämistä on Jyri J. Taskilan mukaan vältettävä ja ihmisten välisiä tapaamisia vähennettävä.

19.1. 14:46

Noin 60 prosenttia Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin uusista koronatartunnoista on peräisi Ruotsin puolelta. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mielestä Haaparannan reissuissa on nyt olemassa merkittävä tartuntariski.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustapausta eilisen jälkeen. Valtaosa näistä liittyy rajan ylitse tapahtuvaan kanssakäymiseen.

– Haaparannalla vierailu tai asiointi kaupoissa on tällä hetkellä merkittävä riski tartunnan saamisen kannalta. Viime viikon tartunnoista 60 prosenttia oli peräisin Ruotsin puolelta. 13 prosenttia oli lisäksi jatkotartuntoja rajan yli tulleesta tartunnasta. 13 prosenttia tartunnoista oli peräisin Oulusta, Taskila selvittää.

Länsi-Pohjassa oli viime viikolla 15 uutta tapausta. Kaikkiaan tapauksia on ollut 414.

– Positiivista oli, että karanteenien tai omaehtoisen karanteenin sisältä oli kolmannes kaikista tapauksista. Lisäksi vain yhdessä tapauksessa lähde jäi kokonaan tuntemattomaksi.

Haaparannalla todettiin viime viikolla 80 uutta tartuntatapausta. Kaupungin kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1 300/100 000. Norrbottenissa luku on 400/100 000 ja rajan toisella puolen Länsi-Pohjassa 56/100 000.

Sairaalahoidon tarve on koronaepidemian takia lisääntynyt Taskilan mukaan Länsi-Pohjassa huolestuttavasti. Sairaalahoidon riski lähtee nopeasti kasvamaan noin 70 ikävuoden jälkeen.

Taskilan mukaan iäkkäiden pitää nyt erityisesti kiinnittää huomiota koronaturvaohjeisiin.

– Myös muita kehotetaan vähentämään keskinäistä kanssakäymistä, sillä tartunnoissa korostuvat työperäisten tartuntojen lisäksi lähipiirin tartunnat, kuten erilaiset vierailut ja kyläilyt, hän huomauttaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?