Pohjois-Pohjanmaalla rauhallinen koronatilanne – kunnat voivat avata uimahalleja ja kirjastoja - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Pohjois-Pohjanmaalla rauhallinen koronatilanne – kunnat voivat avata uimahalleja ja kirjastoja

Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi lievennyksiä lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskeviin suosituksiin.

12.1. 16:55

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on pysynyt juhlakauden jälkeen rauhallisena ja alueellisen koronatyöryhmän mielestä kunnat voivat pikku hiljaa avautua.

Tiistaina 12.1. annetun uuden linjauksen mukaan kunta voi erityisen harkinnan ja kunnan epidemiologisen tilanteen mukaan avata sellaisia julkisia tiloja, joissa riski tartunnoille on matala. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi kirjastot ja uimahallit.

– Lomakauden jälkeinen tartuntamäärien kasvu oli jossain määrin ennakoitavissa. Tartunnat ovat lähtöisin pääasiassa nuorten aikuisten illanvietoista – joko yksityisistä tapaamisista tai esimerkiksi baareista. Kokonaistilanne sairaanhoitopiirissä ei ole huonontunut, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kommentoi.

Leviämisvaiheen kriteereistä ilmaantuvuus ja todettujen positiivisten tartuntojen prosenttiosuus täyttyvät alueella edelleen. Tämän vuoksi koordinaatioryhmä linjasi, että alueelle aikaisemmin annettuja suosituksia maskien käytöstä, yksityistilaisuuksien järjestämisestä, ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemisesta sekä opetuksen järjestämisestä, etätyöstä ja etäkokouksista jatketaan 1. helmikuuta saakka.

Maskien käyttöä suositellaan nyt valtakunnallisen linjauksen mukaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Aluehallintovirasto valmistelee jatkoa aikaisemmin tehdylle päätökselle yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu viimeisen 14 vuorokauden aikana 272 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on nyt 66,2.

Suuri osa alueen tartunnoista keskittyy Ouluun, muualla maakunnassa tilanne on rauhallisempi. Tästä syystä myös suositusten toimeenpanossa jätetään harkintaa alueen kunnille.

Aikaisemman linjauksen mukaan kaikkia kuntien hallinnoimia julkisia tiloja on suositettu pidettävän suljettuna. Uuden linjauksen mukaan kunta voi erityisen harkinnan ja kunnan epidemiologisen tilanteen mukaan avata sellaisia julkisia tiloja, joissa riski tartunnoille on matala. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi kirjastot ja uimahallit.

Toinen suosituksiin tehty muutos koskee lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Suositusta on tarkennettu siten, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi kunnan niin päättäessä jatkua.

Harrastustoiminnan jatkuessa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.

Näiltä osin muutokset suosituksiin astuvat voimaan 14.1. alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?