Majavanpentujen kommellukset tallentuivat videolle – mukana myös harvinaista ääntelyä, joka muistuttaa vauvan itkua - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Majavanpentujen kommellukset tallentuivat videolle – mukana myös harvinaista ääntelyä, joka muistuttaa vauvan itkua

Majavat leikkivät Pohjois-Pohjanmaalla Ylikiimingissä.

28.11.2020 7:44

Ylikiiminkiläinen luontokuvaaja Markus Hanhela on onnistunut tallentamaan majavien leikkejä luonnossa. Videolle on tallentunut myös harvinaista herkkua: majavanpoikaset ääntelevät videolla kuin itkevät pikkuvauvat.

Hanhelan mukaan tapahtumat alkoivat kehittyä, kun Luontoliven kameraan ilmestyi aikuinen ja kaksi edelliskesän pentua.

– Pian paikalle jäi vain yksi pentu. Se oli jyrsimässä puun runkoa, kun paikalle tuli toinen pentu, todennäköisesti sisar. Puun runkoa jyrsinyt pentu säikähti tulijaa ja hyppäsi vesi läiskyen pakoon. Tilannetta seurasi takaa-ajoa, pystypainia ja edelleen takaa-ajoa, Hanhela kuvailee majavien touhuja.

Leikkisän koheltamisen aikana videolle tallentui majavan harvoin kuultua ääntelyä, joka muistuttaa erehdyttävästi vauvan itkua.

Videon lopussa on vielä tiivistelmä kovaonnisen majavan pennun kommellusten sarjasta, joka tapahtui villin leikin jälkeen.

– Videota katsoessa ymmärtää, miksi metsureilla on kypäräpakko, paitsi näillä metsureilla ei tietysti kypärää ole. Videolla tulee esille se, miten eläinten pennutkin joutuvat harjoittelemaan luonnossa liikkumista, Hanhela toteaa.

Luonnossa liikkuminen vaatii ja kehittää motorisia taitoja niin eläimille kuin ihmisillekin.

– Luontoihmisenä olen kokenut erittäin tärkeäksi olla jakamassa tietoa luonnosta sekä olla edistämässä lasten luonnossa liikkumista, Hanhela kertoo.

Majavalive on Luontolive-yrityksen ylläpitämä livekamera luonnosta. Sitä voi seurata Luontoliven Youtube-kanavalta. Kanavalta löytyy myös suosittu Kurrelive sekä talven aikana tulee edellistalven tapaan myös Jänislive.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?