Valepankki­toimihenkilöt huijasivat vanhuksilta puhelimessa yli 30 000 euroa – kaikkia uhreja ei ole vielä tavoitettu - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Valepankki­toimihenkilöt huijasivat vanhuksilta puhelimessa yli 30 000 euroa – kaikkia uhreja ei ole vielä tavoitettu

”Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen”, poliisi opastaa kohtelemaan kehnosti pankkitunnuksia kalastelevia.

27.11.2020 19:31

Oulun käräjäoikeus on vanginnut kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltyinä huijauspetoksista. 36-vuotiaan naisen ja 36-vuotiaan miehen epäillään huijanneen loppusyksyn aikana vanhuksia esiintymällä puhelimessa pankkitoimihenkilöinä.

Vangittu parivaljakko on saanut tekaistuilla selityksillä ja hyvillä puhelahjoilla ikäihmiset luovuttamaan pankkitunnuksien tunnusluvut ja pin-koodit.

Tutkittavana olevassa rikoskokonaisuudessa uhrit ovat olleet Kolarista, Laihialta ja Nivalasta. Vahinkojen yhteismäärä on yli 30 000 euroa. Poliisi tutkii rikoksia kahtena törkeänä petoksena ja petoksena. Epäillyt kiistävät pääosin syyllistyneensä rikoksiin.

Esitutkinnassa on ilmennyt vahvoja viitteitä siitä, että uhreiksi on mahdollisesti joutunut henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole ilmoittaneet asiasta poliisille. Poliisi kehottaakin samantapaisten petosten uhreiksi joutuneita ilmoittautumaan lähimmälle poliisille joko henkilökohtaisesti tai sähköisesti.

Poliisilla on kirjattuna useita vastaavia rikosilmoituksia, joissa osassa teot ovat jääneet yrityksen asteelle. Huolimatta poliisin aktiivisesta tiedottamisesta huijaukset lisääntyvät kiihtyvällä tavalla.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä tule antaa kenellekään. Poliisi tai pankki ei tarvitse koskaan asiakkaan pankkitunnuksia.

– Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Mikäli huomaat tulleesi huijatuksi, älä epäröi, vaan ole välittömästi yhteydessä poliisiin, opastaa poliisi tiedotteessaan.

Poliisi kehottaa omaisia opastamaan iäkkäitä vanhempia pankkitunnusten käytön suhteen, jotta huijauksilta vältyttäisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?