Pelson vanginvartijan murhannut oululaismies hakee vapauteen jo toista kertaa – Korkein oikeus hylkäsi vapautuksen vuosi sitten - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Pelson vanginvartijan murhannut oululaismies hakee vapauteen jo toista kertaa – Korkein oikeus hylkäsi vapautuksen vuosi sitten

Elinkautista vankeusrangaistusta istuva mies on vankilassa ollessaan liittynyt rikollisjärjestö United Brotherhoodin jäseneksi.

Pelson vankilan hangelle ilmestyi ruusu vanginvartijan kuoleman muistoksi helmikuussa 2004.­

24.11.2020 19:53

Pelson vankilassa vanginvartijan murhannut ja toista uhria vakavasti pahoinpidellyt oululainen mies hakee vapautusta elinkautisesta vankeudesta jo toista kertaa. Edellinen vapautumisyritys epäonnistui, kun Korkein oikeus hylkäsi Helsingin hovioikeuden elokuussa 2018 tekemän vapautuspäätöksen.

Toni Kristian Heikkilä tuomittiin 23-vuotiaana elinkautiseen vankeuteen helmikuussa 2004 tehdyistä murhasta, murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä ryöstöstä, vangin karkaamisesta, rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Heikkilä on alkanut suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta 17.3.2006. Hän haki vapautusta edellisen kerran pari vuotta sitten. Helsingin hovioikeus päätti elokuussa 2018, että hänet päästetään ehdonalaiseen vapauteen 31.12.2019. Heikkilä oli tuolloin suorittanut elinkautista vankeutta vankilassa noin 15 vuotta ja 10 kuukautta.

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puolsivat muun muassa hänen lämpimät ja vakiintuneet perhesuhteensa sekä vahva tukiverkostonsa. Mies oli vankeusaikanaan opiskellut muun muassa lukio-opintoja ja osallistunut erilaisiin kursseihin.

Vapauttamista vastaan puhuivat puolestaan tuomioon johtanut teko, vankila-aikaiset päihteisiin liittyvät rikkeet sekä miehen jäsenyys järjestäytyneessä rikollisryhmässä. Rikosseuraamuslaitoksen mielestä elinkautistuomioon johtanut rikos oli poikkeuksellisen törkeä.

Pelson vanginvartijan murhasta käytiin käräjiä keväällä 2005. Oulun käräjäoikeus tuomitsi vartijan murhasta ja työnopettajan murhan yrityksestä Heikkilän ja hänen vankilatoverinsa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Murha tapahtui pakoyrityksen yhteydessä. Pudasjärveltä kotoisin olevat miehet pakenivat Pelson vankilasta Vaalasta. Pakoyrityksen yhteydessä Heikkilä murhasi 47-vuotiaan vanginvartijan. Lisäksi kaksikko yritti murhata puutyökurssia pitäneen opettajan.

Murha-aseena toimivat kurssilla käytössä olleet rakennustyökalut, muun muassa kirves ja moskavasara. Surman jälkeen kaksikko pakeni paikalta varastetulla autolla. Pakomatka jäi lyhyeksi, sillä miehet otettiin kiinni Muhoksella, muutaman kymmenen kilometrin päässä vankilasta.

Molemmat tuomitut valittivat käräjäoikeuden tuomiostaan hovioikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valitukset.

Korkein oikeus perusteli vuosi sitten antamaansa hylkäävää päätöstä Heikkilän vakavilla rikoksilla sekä sillä, että hän teki ne ollessaan suorittamassa edellisistä rikoksista saamiaan rangaistuksia. Hänen rikoksen uusintariskinsä on arvioitu korkeaksi.

– Riskitasoa nostavia seikkoja olivat Heikkilän vakava ja varhain alkanut väkivaltarikollisuus, muunlainen antisosiaaliseksi luettava käytös, koulutuksen ja työhistorian puute, eri päihteisiin liittyvät riippuvuustasoiset ongelmat sekä Heikkilällä todettu persoonallisuushäiriö, Korkeimman oikeuden päätöksessä todetaan.

Riskiarviossa on lisäksi todettu, että Heikkilä oli hyväksynyt väkivaltakulttuuriin liittyvät asenteet, sillä hän oli kertonut olevansa United Brotherhood -ryhmän täysjäsen. Viranomaiset pitävät UB:tä vaarallisena rikollisjärjestönä ja kannetta sen lakkauttamiseksi käsitellään parhaillaan tuomioistuimessa

– Heikkilän liittyminen vankilassaoloaikana United Brotherhood -ryhmään merkitsee kohonnutta riskiä syyllistyä väkivaltarikoksiin, KKO päättelee.

Heikkilän vankila-aika ei ole sujunut ongelmitta. Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon mukaan vankitietojärjestelmään on 26.5.2006-25.1.2018 kirjattu 53 ilmoitusta Heikkilästä.

Ilmoitusten asianimikkeitä ovat olleet huumausaineen käyttörikos, sopimaton käytös, luvaton tavaran hallussapito, itsensä päihdyttäminen, järjestyssäännön rikkominen, niskoittelu, teräaseen hallussapito, päihteiden valmistus tai välitys, muu rikkomus ja muu tapahtuma.

Ilmoituksista 14 oli vuodelta 2017 ja yhdeksän vuodelta 2016. Ilmoituksista 13 on käsitelty kurinpitomenettelyssä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?