Nuorisojoukko häiriköi Oulun keskustassa – poliisilta vakava viesti vanhemmille - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nuorisojoukko häiriköi Oulun keskustassa – poliisilta vakava viesti vanhemmille

Nuorten tekemien rikosten määrä on Oulussa kasvanut syksyn aikana.

Poliisin tilastojen mukaan alaikäisten tekemät rikokset ovat lisääntyneet Oulussa syksyn aikana.

18.11.2020 12:13

Oulun keskustassa liikkuu nuorisojoukkoja, jotka häiriköivät kaduilla liikkuvia. Joukkiot koostuvat sekä täysi-ikäisistä että selkeästi alle 15-vuotiaista. Lokakuussa yksi porukka pahoinpiteli saman miehen kahteen kertaan. Maanantaina nuorisosta koostuva joukkio häiriköi kauppakeskus Valkeassa.

12. lokakuuta sattuneessa tapauksessa otettiin kiinni yksi täysi-ikäinen teosta epäilty. Tapahtumien yhteydessä oli mukana myös alaikäisiä, mutta heitä ei syytetä pahoinpitelyistä.

Maanantaisesta pahoinpitelystä ei ole kirjattu rikosilmoitusta. Rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen Oulun poliisin nuorisorikosryhmästä kertoo, että uhrille ei ole tullut vammoja eikä hänellä ole vaatimuksia asiassa.

– Täysi-ikäiseen kohdistunut lievä pahoinpitely on asianomistajarikos, jota poliisi tutkii vain jos asianomistaja siitä poliisille ilmoittaa, hän muistuttaa.

Vartijat ottivat paikalta kiinni yhden alaikäisen, joka on luovutettu poliisin huomaan.

Helsingissä viranomaiset ja vapaaehtoistyöntekijät ovat ilmaisseet huolensa kaduilla liikkuvista nuorisojengeistä, jotka saattavat käyttää väkivaltaa ja tehdä esimerkiksi ryöstöjä ja muita väkivaltarikoksia vaihtelevan suurina joukkoina.

Marraskuun alussa Helsingin Vallilassa tapahtui henkirikos, jossa 16-vuotiaan pojan epäillään puukottaneen sivullista kuolettavasti.

Korhonen ei puhu Oulun osalta vielä jengiytymisestä tai ilmiöstä Helsingin keskustan nuorisoväkivallan tapaan.

– Tapahtumissa on ollut nuorisosta koostuva ryhmä, jossa osa porukasta voi olla sama. Puhuisin kyllä vielä yksittäisistä teoista. Nuorisorikoksia tehdään tyypillisesti erilaisissa porukoissa, hän huomauttaa.

Korhosen mielestä oululaiset voivat edelleen liikkua pelkäämättä kaupungin keskustassa, vaikka kaikkien nuorisorikosten määrä on syksyn aikana kasvanut.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli Oulussa yhteensä 141 alaikäisen tekemää lievää pahoinpitelyä, pahoinpitelyä tai törkeää pahoinpitelyä. Tänä vuonna poliisi on kirjannut 79 alaikäisen tekemää pahoinpitelyrikosta. Luku on lokakuulta.

Korhosen mielestä Oulun seudulla olisi nyt ryhtiliikkeen aika. Poliisin lisäksi lastensuojelun ja erityisesti huoltajien pitäisi ottaa nuorten asiat tehokkaaseen käsittelyyn.

– Jokaisen pitäisi nyt hoitaa oma tonttinsa mahdollisimman tehokkaasti. Erityisesti patistelen huoltajia, joilla on kuitenkin se ensisijainen vastuu alaikäisistä lapsistaan. Jalkautukaa kaupungille seuraamaan mitä nuorenne siellä tekevät, hän kannustaa.

Keskustassa liikkuvien nuorisoryhmien osalta Korhonen huomauttaa, etteivät kyseessä ole yksin maahanmuuttajanuoret. Mukana on kantasuomalaisia ja myös maahanmuuttajina Ouluun tulleiden lapsia, jotka ovat Suomessa syntyneitä eli suomalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?