Oulussa joukko­altistuminen palvelu­asumisen yksikössä – kolmella tartunta, yksi menehtyi - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulussa joukko­altistuminen palvelu­asumisen yksikössä – kolmella tartunta, yksi menehtyi

Henkilökunta työskentelee nyt täysissä suojavarusteissa. Vierailuja yksikköön on rajattu.

17.11. 14:01

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu 8 uutta tartuntaa vuorokauden aikana. Alueen ilmaantuvuusluku on nyt 28,24/100 000.

Maanantaina ilmeni kuolemantapaus, joka liittyy Kiimingissä sijaitsevan Jaarankartanon tehostetun palveluasumisen yksikön joukkoaltistumiseen. Oulun kaupunki tiedotti altistumisista marraskuun alussa.

Joukkoaltistumisen syynä oli työntekijän oireeton tartunta. Kaikki asukkaat ja työntekijät testattiin heti työntekijän tartunnan tultua ilmi, ja uusintatestauksia on tehty ja tehdään lievilläkin oireilla, Oulun kaupunki tiedottaa.

Joukkoaltistumisen seurauksena Jaarankartanossa on kolmella asukkaalla todettu koronatartunta ja heistä yksi on menehtynyt. Kaikki koronatartunnan saaneet ovat saman osaston asukkaita.

Myös kolmella työntekijällä on todettu koronatartunta. Tällä hetkellä sairastuneiden lisäksi yhdeksän työntekijää on karanteenissa altistumisen vuoksi.

Tilannetta Jaarankartanossa on seurattu tiiviisti, ja käytössä ovat olleet laajat turvatoimet, jotta tartunnat eivät leviäisi.

Tartunnan tultua ilmi on toimittu kaupungin tartuntatautilääkärin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön antamien ohjeiden mukaan. Asukkaiden liikkuminen yksikössä on rajattu omaan osastoon, yhteisiä tiloja käytetään rajoitetusti eikä yhteisruokailuja järjestetä.

Työntekijät työskentelevät kaikkien asukkaiden kanssa täydessä suojavarustuksessa. Työntekijöiden työskentely on pyritty rajaamaan vain omissa yksiköissä tapahtuvaksi. Uusintatestauksia asukkaille on tehty herkästi lievillä ja epätyypillisilläkin oireilla.

Sairastumisista ja karanteeneista johtuen myös sijaistyövoimaa on ollut käytössä. Myös puhtauspalvelut yksikössä toimivat tehostetusti. Vierailut Jaarankartanoon on rajoitettu toistaiseksi.

Keväästä alkaen Oulun kaupungin asumisyksiköissä on toimittu sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan, muun muassa suu-nenäsuojaimet ovat olleet jatkuvassa käytössä ja vierailut järjestetty turvallisesti. Suojauskäytäntöjä on myös yksikössä kerrattu säännöllisesti.

Palvelutalon asiakkaiden omaisia on pidetty ajan tasalla tilanteesta. He ovat suhtautuneet rauhallisesti tilanteeseen ja ovat olleet ymmärtäväisiä tarvittavien toimenpiteiden ja rajoitustoimien suhteen.

Jaarankartanon palvelukeskuksessa tarjotaan kodinomaisia asumispalveluja vanhuksille, jotka eivät enää tule toimeen kotihoidon palvelujen turvin kotona.

Tehostetun palveluasumisen hoito on ympärivuorokautista sisältäen asukkaan tarpeiden mukaan päivittäisen perushoidon, ateriapalvelut, siivouksen ja turvapalvelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?