”Perkele, sika, v***u” – Oulun kaupungin­valtuuston kokous lähti pahasti käsistä

Veroprosenttikeskustelu sai tunteet kuumiksi Oulun kaupunginvaltuuston etäkokouksessa.

13.11.2020 14:04

Oulun kaupunginvaltuuston kokous lähti käsistä maanantai-iltana. Yli seitsemän tuntia kestäneen kokouksen asialistalla oli kaksi keskustelua herättävää asiaa, ja pitkästä kokouksesta väsähtäneet valtuutetut intoutuivat räyhäämään toisilleen verkon välityksellä.

Eniten huutelua herätti keskustelu kaupungin veroprosentista. Vihreiden valtuutettujen mielestä Aito suomalainen yhteislista -ryhmän edustajan, valtuutettu Junes Lokan puheet aiheesta olivat rasistisia. Jo aiemmin kokouksessa yksi valtuutetuista kritisoi Lokan käytöstä koko kokouksen aikana hyvin häiritseväksi ja muita kiusaavaksi.

– Suvakit, pitäkää se naama tukossa, kun mä puhun, Lokka sanoi muille, kun hänen puheensa keskeytettiin.

Lokka pyysi jatkuvasti puheenvuoroja, huuteli välillä toisten puheenvuorojen päälle ja esitti syyllistäviä ja kärjistettyjä väitteitä maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista.

Kokouksen loppupuolella oulunsalolainen vihreiden valtuutettu Latekoe Lawson Hellu nimitteli valtuustokollegaansa Lokkaa.

– Perkele, sika, v***u, kuului kokouksesta leikatulla videolla, joka on levinnyt kulovalkean tavoin Oulun seudun sosiaalisessa mediassa.

Valtuuston kokouksen jälkimaininkeihin on ottanut kantaa muun muassa valtuutettu, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd). Hän kuuluttaa Facebook-päivityksessään malttia, säädyllisyyttä, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä yhteisistä asioista päättämiseen.

– Yhdysvaltain vaaliviikon myötä olemme hetken eläneet tietynlaista politiikan renessanssia. Käytöstavat, maltti ja asiallisuus ovat tuntuneet tekevän paluuta. Viimeöisessä valtuustokeskustelussa tämä asiallisuuden paluu ei näkynyt. Käytettiin kovaa ja jopa asiatonta kieltä. Huudettiin. Syyteltiin. Puhuttiin päälle. Asioiden sijaan riitelivät ihmiset. En ole törmännyt vastaavaan 20 kuntapolitiikan vuoteni aikana, Tuppurainen kirjoittaa.

Oulunsalolainen valtuutettu Latekoe Lawson on harmissaan ja pahoillaan tapahtuneesta.

– Oma käytökseni ja puheeni kokouksen lopussa ei ollut lainkaan asiallista ja olen siitä erittäin pahoillani. Kokous oli pitkä ja raskas ja olin väsynyt, niin kuin varmasti kaikki muutkin. Kokouksessa sallittiin asiaton ja rasistinen puhe läpi kokouksen ilman, että siihen puututtiin juuri lainkaan, hän toteaa.

Lawsonin mielestä kokouksissa pitäisi tarttua tiukemmin liian pitkiin puheenvuoroihin sekä asiattomiin puheisiin. Ne pitäisi keskeyttää tarvittaessa.

– Jokainen valtuutettu on tietysti itse vastuussa siitä, että puheenvuorot eivät veny liiaksi ja pysyvät asiassa. Myös kokousten sisältöä on hyvä miettiä etukäteen, ettei tällaisia maratonkokouksia syntyisi, hän huomauttaa.

Oulun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Hakkarainen kertoo, että sopimattomista puheista on jo annettu palautetta Lawsonille.

– Lisäksi keskustelemme kokouksen tapahtumista seuraavassa valtuustoryhmämme kokouksessa ja päätämme mahdollisista toimenpiteistä, hän toteaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok) yritti moneen otteeseen suitsia valtuutettujen välihuutoja. Hän sanoo yllättyneensä huonosta käytöksestä, sillä kaksi edellistä Teams-kokousta on sujunut välikohtauksitta.

– Tilannehan on erikoinen, kun kaikki ovat kokouksessa kotonaan. Reservin majurina johtaminen sujuu, mutta tekniset ongelmat hankaloittavat. Maanantain kokous venyi tavallisesta viidestä tunnista seitsemään, kun tekniikka petti, hän summaa.

Hännisen mukaan valtuutettujen huutokokous on aiheuttanut runsaasti keskustelua. Palautetta on tullut kaikkien kanavien kautta. Vastaisuudessa huonoa käytöstä ei suvaita.

– Seuraavassa kokouksessa valtuutetut eivät saa itse mikrofoniaan auki, hän lupaa.

Juttua muokattu 17.11. klo 20.40: Lisätty juttuun Aito suomalainen yhteislista -ryhmän edustajan nimi ja tietoja siitä, mitä hän sanoi kokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?