Oulun päätös ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta tutkitaan – JHL pitää valtuuston äänestysjärjestystä laittomana - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun päätös ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta tutkitaan – JHL pitää valtuuston äänestysjärjestystä laittomana

Kaupunki päätti siirtää ateria- ja puhtauspalvelujen henkilöstön kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle.

JHL ei hyväksy Oulun kaupunginvaltuuston päätöstä ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta.­

27.10. 10:23

Oulun kaupunginvaltuuston päätös ateria- ja puhtauspalveluiden kilpailuttamisesta on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mukaan laiton. Ammattijärjestö on tehnyt päätöksestä kunnallisvalituksen ja vaatii sen täytäntöönpanokieltoa.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti 5. lokakuuta kilpailuttaa ateria- ja puhtauspalvelunsa siten, että Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalvelutuotannon koko henkilöstö siirtyisi liikkeenluovutuksella kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle.

Ammattiliitto vastusti suunnitelmia ja järjesti ennen päätöksentekoa lakkoja. Kaupungin palveluksessa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn jäsenet olivat lakossa syyskuussa ensin yhden ja myöhemmin kolmen päivän ajan.

JHL:n Oulun kunta-alan yhteisjärjestö on tehnyt päätöksestä kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle. JHL pyytää hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen sekä kieltämään päätöksen täytäntöönpanon.

JHL:n mielestä Oulun kaupunginvaltuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä eli päätöksenteossa on tapahtunut laillisuusvirhe. Valtuusto ei hyväksynyt kokouksessaan ennen äänestämistä kuntalaista poikkeavaa äänestystapaa eikä äänestysjärjestystä.

Käsittelyssä oli kaksi muutosesitystä kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan. Valtuusto äänesti ensin pohjaesityksen ja ensimmäisen muutosesityksen välillä ja sitten pohjaesityksen ja toisen muutosesityksen välillä.

Sekä kuntalaissa että Oulun kaupungin hallintosäännössä sanotaan kuitenkin, että äänestykseen otetaan ensin muutosesitykset vastakkain ja niistä voittanut asetetaan pohjaesitystä vastaan.

– On täysin ilmeistä, että kaupunginvaltuusto on rikkonut äänestysmenettelyssä sekä kuntalakia että kaupungin hallintosääntöä. Vaadimme ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisesta tehtyä päätöstä asetettavaksi välittömästi täytäntöönpanokieltoon, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ilmoittaa.

JHL on ehdottanut Oululle, että sen olisi järkevää perustaa ateria- ja puhtauspalveluihin oma inhouse-yhtiö, joka voisi mahdollisesti palvella myös sairaanhoitopiiriä ja muuta sote-sektoria. Ateria- ja puhtauspalvelut voitaisiin hoitaa siten kokonaistaloudellisesti järkevällä tavalla.

– Kaupunki hallitsee parhaiten omaa talouttaan omalla yhtiöllä. Ulkoistamisen vaarana on, että Oulun kaupungin mahdollisuus vaikuttaa palveluihin heikkenee. Ei ole mitään takeita siitä, että ulkoistamisella saadaan säästöjä aikaiseksi, vaan kustannukset vain entisestään nousevat, Niemi-Laine muistuttaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?