Viking Line saattaa aloittaa Perämeren risteilyt jo keväällä

Perämeren risteilyalukseen pitäisi saada mukaan yli tuhat matkustajaa, jotta se olisi taloudellisesti kannattavaa.

Kemin risteilymatkustajille on tarjolla ainakin safareita, jäänmurtajaristeilyjä, sarjakuvakeskuksen näyttelyitä, taidemuseoita ja ympärivuotinen lumilinna.

7.10.2020 18:30

Perämeren risteilyt voitaisiin toteuttaa nopeimmillaan jo ensi keväänä. Viking Linen aluksista Suomen länsirannikon risteilyyn sopisivat Gabriella, Cinderella tai Mariella, sanoo Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander.

Lisäaluksen hankkimista kokeiluun hän ei pidä taloudellisesti perusteltuna.

Kemin lumilinna on avoinna ympäri vuoden.

Viime viikolla julkisuuteen tullut lappilaisen kansaedustajan Mikko Kärnän (kesk) idea Kemiin suuntautuvista risteilyistä on otettu innokkaasti vastaan sekä laivayhtiössä että Kemissä.

Takolanderin mukaan erikoisristeilyistä on jo keskusteltu paikallisten tahojen kanssa. Nyt selvitellään liikennöintiin vaikuttavia teknisiä seikkoja sekä lähialueen tarjontaa.

– Meillä on alustavat laskelmat matka-ajasta ja muutamia vaihtoehtoisia ajatuksia konseptista. Seuraavaksi tehdään kustannuslaskelmia ja arvioidaan millaisen hintatason toiminta edellyttää, hän toteaa.

Perämerellä voi kellua jäiden seassa talvipakkasessa.

Laivayhtiö ottaa kantaa liikennöintiin perusselvityksen jälkeen. Takolanderin mukaan uudentyyppinen tuote vaatii kohtuullisen pitkän ajan markkinointiin ja myyntiin.

– Realistinen arvio on että matkojen aloittamisessa puhutaan aikaisintaan keväästä. Liikennöimme Manner-Suomessa kahdesta satamasta, Helsingistä ja Turusta, joten niistä jompikumpi toimisi lähtösatamana, hän arvioi.

Erikoisristeilyihin voitaisiin tavallisena aikana ottaa noin 2 500 matkustajaa. Koronan takia matkustajamäärä olisi pienempi.

– Kyllä edellytys kannattavalle toiminnalle on, että asiakkaita on kyydissä toista tuhatta, Takolander laskee.

Kemin lisäksi matkustajille on hänen mukaansa tarjolla useita mielenkiintoisia satamakohteita matkan varrella.

Maailman pohjoisin pysyvä sarjakuvanäyttely on Kemissä.

Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen on varma, että Kemin seudulta löytyy ohjelmapalveluita ja kohteita risteilymatkustajille.

– Olisihan mahtavaa, jos oman auton voisi ajaa Helsingissä laivaan ja Kemissä, Lapissa joulupukin satamassa, ulos. Tämä varmaan houkuttelisi myös kansainvälisiä asiakkaita, kun koronasta selvitään. Laivalla Lappiin yöttömässä yössä tai revontulten alla, hän suunnittelee.

Talvella pääsee safarille moottorikelkoilla ja kesällä mönkijöillä.

Koutosen mukaan asia on esillä eduskunnan budjettikeskustelussa ja Kemin satama selvittää parhaillaan risteilyliikenteen vaatimia muutoksia.

Kemin seudulla on Koutosen mielestä runsaasti matkailijoita kiinnostavia kohteita. Ympärivuotisen lumilinnan ja matkailujäänmurtaja Sampon lisäksi turisteja voi kuljettaa naapurikuntien kohteisiin.

– Sitä mitä ei ole ja sille mille syntyy kysyntää, täytyy tehdä. Kemi on pieni ruutukaavan mukainen ihmekaupunki, jossa voi tavata kuninkaan tai nauttia vaan rauhasta, hän maalailee.

Matkailujäänmurtaja Sampo risteilee Ajoksen satamasta Perämerelle.

10 käyntikohdetta Kemin seudulla

Ympärivuotinen lumilinna, Kemi.

Safarit, kesällä mönkijällä ja talvella moottorikelkoilla.

Merelle pääse talvella ilmatyynyaluksella tai matkailujäänmurtajalla. Kesällä matkailijoita kuljettavat Leila ja perinnealus Jähti.

Paikallinen saaristo: Laitakari, Selkäsaari ja Perämeren kansallispuisto.

Vanha kirkko ja sen lattian alla makaava Nicolaus Rungiuksen muumio, Keminmaa.

Kukkolankoski länsirajan molemmin puolin, Tornio.

Jalokivigalleria, Kemi.

Kalastusta Kemijokisuulla, Keminmaa.

Patikointireittejä Kätkävaarassa, Tervola.

Aineen taidemuseo, Tornio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?