Elokuva- ja tv-tuotannoista jää miljoonia euroja Oulun seudulle

Maailmalle levittyvät sarjat ja elokuvat tuovat tehokkaasti näkyvyyttä alueelle.

Kaikki synnit -sarjan toista kautta kuvattiin Oulunsalossa keväällä 2020.

7.10.2020 9:09

Oulun seudulla on muutaman vuoden aikana kuvattu useita maailmallakin kiitosta saaneita elokuvia ja televisiosarjoja. Myös vuodelle 2021 pohjoiseen on tulossa tuotantoja, joiden toteutuessa alue hyötyy BusinessOulun laskelmien mukaan noin 1,5 miljoonan euron edestä.

Oulun seudulla on tarkastelujaksolla kuvattu esimerkiksi Paratiisi- ja Kaikki synnit -sarjoja sekä elokuvia Kaiken se kestää, Hevi reissu ja Diva of Finland.

Viimeisen kolmen vuoden aikana kuvatut tv- ja elokuvatuotannot ovat tuoneet alueelle arviolta 3,5 miljoonaa euroa. Lukemassa ovat mukana Oulun ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden tuotannot.

Kun elokuvaa tai tv-sarjaa kuvataan, tarvitaan paikallista työvoimaa ja käytetään esimerkiksi majoitus- ja ravitsemuspalveluita, järjestyksenvalvontaa ja logistiikkaa.

– Aluetalouden lisäksi tuotantojen merkitys aluemarkkinoinnin kannalta on suuri. Kun Oulussa kuvattu tv-sarja lähtee levitykseen kymmeneen maahan ympäri maailmaa, on samanlaista näkyvyyttä vaikea saada yhtä tehokkaasti muilla keinoilla, sanoo elokuvatuotantojen asiantuntija Reetta Turula BusinessOulusta.

Turulan mukaan vuodelle 2021 Oulun seudulle on tulossa useampi tuotanto, joiden toteutuessa alue hyötyy noin 1,5 miljoonan euron edestä.

Palkitusta Eränkävijät-sarjasta tunnetulla oululaisella NTRNZ Media -tuotantoyhtiöllä on parhaillaan tuotannossa toisesta maailmansodasta kertova dokumenttisarja Untold Arctic Wars, jota on myyty jo kymmeneen maahan.

Niin ikään oululaisella Mutant Koala Picturesilla on kehitteillä useampia tuotantoja. Tuotantoyhtiön Jukka Vidgren ja Juuso Laatio esimerkiksi käsikirjoittavat Aleksi Purasen kanssa Hevi reissu -elokuvalle jatko-osaa.

– Paikalliset tuotantoyhtiöt ovat rohkeasti kehittäneet projektejaan, kasvattaneet suhteita kansainvälisiin levittäjiin ja luoneet alalle uusia työpaikkoja, Turula sanoo.

Tarvetta paikallisille osaajille on, sillä tuotantojen määrä on kasvussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?