Nuoret kitkevät yksinäisyyttä Oulussa – kodittomat pääsivät parturiin ja Yrjö, 91, sai ilahduttavan yllätyksen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nuoret kitkevät yksinäisyyttä Oulussa – kodittomat pääsivät parturiin ja Yrjö, 91, sai ilahduttavan yllätyksen

Nuoria huolettavat vanhusten yksinäisyys, lapset, lapsiperheiden jaksaminen ja ilmastonmuutos.

Ritaharjun koululaiset Nelli Taipaleenmäki, Inka Tolonen, Nea Juvani ja Isella Malinen taistelevat yksinäisyyttä vastaan.­

3.10.2020 13:11

Oululaiset nuoret ovat jälleen tehneet hyvän mielen tekoja lähimmäisilleen osana Gutsy Go -viikkoa, joka huipentui perjantai-iltana Kaukovainiolla. Ylimaan kentällä esitettiin drive in -näytöksinä 12 lyhytelokuvaa nuorten ideoimista ja toteuttamista rauhanteoista.

Ritaharjun koululaiset Nelli Taipaleenmäki, Inka Tolonen, Nea Juvani ja Isella Malinen ideoivat asunnottomien parturikäynnin.

– Mietittiin monenlaista tekemistä koirien trimmaamisesta lähtien ja päädyttiin asunnottomiin. Haluttiin tehdä erilainen teko, kun useimmat ottivat kohderyhmäksi vanhukset tai lapset, selvittää Inka ajatuksen taustaa.

Kaukovainion kentällä esitettiin perjantain hämärässä illassa 12 nuorten tekemää lyhytelokuvaa. Kuvaamisessa nuoria ovat auttaneet ammattikuvaajat ja -leikkaajat.­

Kaikkien mielestä idea toimi hyvin. Parturiksi he saivat Kasim Cevirelin Hair Clubista.

– Minulta kysyttiin, että lähtisinkö mukaan ja sanoin että käy, peukkua pystyyn näin arvokkaille teoille. Tällaiset asiat ovat tärkeitä ja arvokkaita, niitä ei voi mitata rahalla, 10 vuotta Oulussa asunut parturi sanoo.

Oululainen parturi Kasim Cevirel lähti mielellään mukaan koululaisten ideoimaan hyvään tekoon.­

Nuoret etsivät asunnottomia Kenttätien palvelukeskuksen kautta ja parturin penkille vietiin Tuula ja Heikki.

– Tuulan tarina oli koskettava ja surullinen. Hän menetti kotinsa tulipalossa. Hän kaatui savussa ja joutui sairaalaan. Oli hienoa, kun saimme auttaa häntä edes vähän, tytöt toteavat.

Yli-Iin koululaiset piristivät omana tekonaan 91-vuotiaan Yrjön päivää. Yksin asuva ja runoja rakastava Yrjö yllätettiin eskarilaisten kanssa. Yrjön omakotitalon piha siivottiin talvikuntoon ja sisälle kannettiin yhteisvoimin puita lämmitystä varten.

Viikon aikana oululaisnuoret ovat kehittäneet yhdessä lähes sata erilaista tekoa, joiden kautta lisätään luottamusta ja rauhaa kaupungissa. Mukana on noin tuhat nuorta 11 koulusta.

Gutsy Go:n vastaavan tuottajan Veera Ikosen mukaan nuorten teot käsittelevät usein ilmastonmuutosta, vanhusten yksinäisyyttä, lapsia ja lapsiperheiden jaksamista.

Drive in -elokuvissa aplodit annettiin auton valoja vilkuttamalla ja äänimerkkejä antamalla.­

  Gutsy Go

  Projekti voitti vuonna 2017 suomalaisten säätiöiden Vuosisadan rakentajat -ideakilpailun.

  Menetelmä, jonka avulla koulut ja kaupungit voivat vahvistaa osallisuutta, luottamusta ja hyvinvointia yhteisöissä.

  Antaa nuorille työkalut rakentaa rauhaa omissa kaupungeissaan.

  Menetelmä käynnistyy viikolla, jossa koko 14-vuotiaiden yläkoululaisten ikäluokka kehittää yhdessä ratkaisuja oman kaupunkinsa ongelmiin.

  Nuorten toteuttamat ratkaisut kuvataan. Videot julkaistaan ensi-illoissa ja sosiaalisessa mediassa.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?