Oulun lakon osapuolet sättivät toisiaan – ammattiliitot harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä kaupungista - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun lakon osapuolet sättivät toisiaan – ammattiliitot harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä kaupungista

Oulun julkisten alojen ammattiliittojen jäsenet ovat parhaillaan kolmen päivän mittaisessa lakossa.

Osassa Oulun peruskouluja tarjotaan lakon aikana kylmä ateria, joka sisältää esimerkiksi leipää ja hedelmiä. Näissä kouluissa oppilaat saavat ottaa loppuviikon omia eväitä mukaan kouluun.­

30.9. 14:37

Ammattiliitot JHL ja Jyty väittävät, että Oulun kaupunki on uhkaillut ja painostanut työntekijöitä töihin lakon aikana. Liitot harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä Oulun kaupungista.

Liittojen jäsenet ovat Oulussa lakossa kolmen päivän ajan. Lakolla vastustetaan Oulun aikeita ulkoistaa palveluja. Lakossa on liittojen mukaan noin 2 000 työntekijää. Viime viikolla lakkoon osallistui noin 300 työntekijää ateria- ja puhtauspalveluista.

Oulun kaupungin mukaan työtaistelu on laiton poliittinen työtaistelu. Lakko koskee kaupungin mukaan noin 1 600 työntekijää.

– Työnantaja on kehottanut kaikkia työntekijöitään tulemaan työvuorojensa mukaisesti töihin. Myöskään muihin järjestöihin kuuluvilla työntekijöillä ei ole laittoman lakon tilanteessa oikeutta kieltäytyä tekemästä lakonalaiseksi ilmoitettuja töitä, joita työnantaja hänelle osoittaa. Lakon laillisuudesta päättää viime kädessä työtuomioistuin, kaupungin julkaisemassa tiedotteessa todetaan.

Julkisten alojen ammattiliittojen saamien tietojen mukaan kaupungin edustajat ovat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla.

–  Oulun kaupungin painostuskeinot ovat laittomia. Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäiselle työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa mitään negatiivisia seurauksia, painottavat JHL:n johdon neuvonantaja Keijo Karhumaa ja Jytyn edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa.

JHL ja Jyty ovat lähettäneet kaupungin edustajille illalla 29.9. vaatimuksen lopettaa painostaminen välittömästi.

– Jos painostaminen ei lopu, teemme tutkintapyynnön Oulun poliisilaitokselle työnantajan edustajista ja saatamme heidät rikosoikeudellisen tutkinnan kohteeksi, Karhumaa ja Lounasmaa sanovat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?