Oulun lakot laajenevat – ammattiliitot vastustavat kaupungin ulkoistamisaikeita - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun lakot laajenevat – ammattiliitot vastustavat kaupungin ulkoistamis­aikeita

Lakossa on yli 2 000 työntekijää kolmen päivän ajan.

Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn jäsenet ovat lakossa keskiviikosta perjantaihin.

29.9.2020 16:28

Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn jäsenet ovat lakossa keskiviikosta perjantaihin 30.9.–2.10. Lakossa on kolmen päivän ajan reilut 2 000 henkilöä.

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 28.9. kaupungin ulkoistamissuunnitelmat ja esittää niitä kaupunginvaltuustolle toteutettavaksi. Ammattiliitot JHL ja Jyty vastustavat näitä ulkoistamisia lakolla.

Ammattiliittojen mukaan ulkoistamiset johtavat vääjäämättömästi henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen.

Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita eikä työllistettyjä.

Jytyn ja JHL:n jäsenet olivat lakossa myös viime viikolla. Tuolloin yhden päivän lakkoon osallistui noin 300 Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelevää liittojen jäsentä.

Ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin.

Lakon ulkopuolelle on nyt rajattu palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva, omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, Oulun Vesi, koronavastaanotot, mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen sekä kotihoidon palvelut.

Ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin.

– Kaupunki suunnittelee leikkaavansa 1 800 euroa kuukaudessa ansaitsevien palkoista 200–300 euroa. Oulun ulkoistussuunnitelmat ovat esimerkki härskimmän laatuisesta työehtoshoppailusta. Päättäjien on syytä miettiä millaisia kokonais- ja kerrannaisvaikutuksia tällä on, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa.

Uutista korjattu 30.9.2020 kello 8.38. Lakon kesto on kolme päivää, ei kaksi päivää kuten uutisessa alun perin kirjoitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?