Länsirajan valvonta kiristyi taas - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Aidat kärrättiin takaisin länsirajalle – tornion­laaksolaiset ihmettelevät hätiköintiä: ”Verovarojen väärinkäyttöä!”

Rajavalvonta kiristyi taas länsirajalla, mutta rajayhteisön määritelmä laajeni.

Rajaesteet poistettiin Tornion rajanylityspaikalta vasta viikko sitten. Nyt ne on tuotu takaisin.­

28.9.2020 15:03

Länsirajan vapaa liikenne sai jatkua vain viikon. Virallisille rajanylityspaikoille palautettiin aitarakennelmat ja rajavartijat maanantaina 28.9. klo 00.00. Valtioneuvosto päätti uusista rajoituksista 24.9.

Sisärajavalvonta ja -tarkastukset palautettiin pohjoisessa Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan väliseen liikenteeseen. Virallisilla rajanylityspaikoilla sallitaan päivittäinen liikenne rajayhteisöjen välillä.

Valtioneuvosto muutti samalla rajayhteisön käsitettä koskemaan kaikkia alueen kuntia rajan molemmin puolin. Näiden kuntien asukkaat voivat kulkea rajan yli ilman 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla rajayhteisöön kuuluvat Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kunnat Suomen puolella sekä Ruotsissa Haaparannan, Ylitornion, Pajalan ja Kiirunan kunnat.

Suomen ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöön kuuluvat Suomessa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Norjassa Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat.

Pellon kunnanjohtaja ja Tornionlaakson neuvoston hallituksen puheenjohtaja Eero Ylitalo kummastelee hallituksen uutta päätöstä, joka on hänen mukaansa hätiköity.

– Kyllähän tuo tietysti aika erikoiselta tuntuu, että lyhyellä aikavälillä tehdään noin vastakkaiset päätökset. Tartuntaesiintymien valossa länsirajan massiivinen sulkeminen on mielestäni hätiköity päätös, Ylitalo kommentoi.

Ylitalo sanoo, että Rajavartiolaitoksen valvonta on ollut länsirajalla tähän asti suuresti ylimitoitettua. Esimerkiksi Pellon raja-asemalla on vuorossaan ollut puolisenkymmentä rajavartijaa ja heidän apunaan hidastematot ja liikennevalot.

Rajan ylittäjien määrä on hänen tietojensa mukaan päivittäin sen verran alhainen, että valvontaan riittäisi kaksi henkilöä.

– Ylimitoitettu resursointi näyttäytyy alueen asukkaille molemmin puolin rajaa uhkaavalta ja herättää ahdistusta. Ymmärrän valvonnan tärkeyden, mutta tällainen resursointi on verovarojen väärinkäyttöä eikä palvele varsinaista asiaa. Se on vain omiaan jättämään raja-alueelle jännitteitä, joiden pois kitkentä tulee vaatimaan aikaa.

Tornionlaakson Neuvosto esittää rajaseudulle liikkumisen mahdollistavaa tunnistetta. Neuvosto ei halua puhua rajapassista, sillä passi ymmärretään liian helposti rajoittavaksi tekijäksi.

Suomeen saa tällä hetkellä matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut enintään 25 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

Rajavartiolaitoksesta muistutetaan, että Suomen kansalaisilla on aina perustuslaillinen oikeus poistua maasta ja palata takaisin.

– Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja samoin jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei tätä oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista, Rajavartiolaitoksen tiedotteessa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?