Jyty ja JHL aloittavat lakon Oulussa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Ateria- ja puhtauspalvelut tökkivät Oulussa torstaina – 300 työntekijää lakossa

Kaupunki kehottaa koululaisia ottamaan torstaina eväät mukaan.

Torstain lakko kohdistuu Oulussa ateria- ja puhtauspalveluihin. Kaikissa kouluissa ei pystytä tarjoamaan lämmintä ruokaa lakkopäivän aikana.­

23.9.2020 19:13

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty aloittavat Oulussa työtaistelun. Lakon ajankohta on torstai 24. syyskuuta kello 5–24. Kaupungin mukaan kyseessä on laiton työtaistelu.

Lakossa ovat ne JHL:n ja Jytyn jäsenet, jotka työskentelevät Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluissa. Lakossa on mukana reilut 300 henkilöä.

Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä, turvallisuutta tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita. Lakon taustalla ovat Oulun kaupungin aikeet etsiä säästöjä ulkoistuksista.

Oulun kaupungin keskiviikkoiltana julkaiseman tiedotteen mukaan työtaistelu johtaa osassa kouluja siihen, ettei aterioita ole tarjolla eikä tiloja siivota.

– Kaikkien päiväkotien osalta ateriat pyritään toimittamaan kohteeseen, mutta päiväkotien siivouksessa on puutteita. Uimahallien hygieniatasoa ei voida taata. Tilapalvelut pyrkii varmistamaan ateria- ja puhtauspalvelut hyvinvointipalveluiden kohteissa, kaupungin verkkosivuilla sanotaan.

Osassa Oulun kouluja ei torstaina ole aterioita tarjolla. Niiden koulujen oppilaita, joita lakko koskettaa, suositellaan ottamaan omat eväät mukaan. Listaus kouluista löytyy kaupungin verkkosivuilta.

JHL ja Jyty vaativat, että kaupunki peruu ulkoistamissuunnitelmansa ja palvelut säilytetään kaupungin omana toimintana.

– Oulun kaupunki suunnittelee härskisti kyykyttävänsä koko kaupunkia kannattelevia työntekijöitä. Pidämme tilannetta todella törkeänä, joten meidän on pakko puolustaa työntekijöiden oikeuksia lakolla. On ikävää, että työtaistelu haittaa oululaisten arkea, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanovat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?