Suomen sisärajojen valvonta päättyi puolen vuoden jälkeen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Raja aukeni Torniossa – suomalaiset ryntäsivät heti ostoksille Haaparannalle

Nuuskakauppojen, Ikean ja viinakaupan pihat täyttyivät suomalaisten autoista.

19.9. 20:02

Suomen ja Ruotsin välinen maaraja aukeni perjantain ja lauantain välisenä yönä. Liikenne länsirajalla vilkastui heti aamusta. Suomalaiset lähtivät ostoksille Haaparannalle ja ruotsalaiset Tornioon.

IS kävi kierroksen kaksoiskaupungissa lauantaina puolenpäivän aikaan. Haaparannan nuuskakauppojen, Ikean ja paikallisen viinakaupan pihat olivat heti täynnä suomalaisten autoja.

– Ajeltiin Pietarsaaresta ostoksille. Edellisen kerran käytiin vuosi sitten. Ostamme nuuskaa ja käymme hampurilaisella. Hienoa, että raja on nyt auki, iloitsivat kasvosuojuksin ja suojakäsinein varustautuneet Rebecka Wikström ja William Stara.

Pietarsaarelaiset Rebecka Wikström ja William Stara olivat suojautuneet kasvomaskeilla.­

Keminmaasta rajalle ajellut Jouko Nikula toi Helsingistä ja Tampereelta vierailulle tulleet tyttärensä ostoksille Haaparannan vaateliikkeisiin ja makeiskauppaan.

– Tavallisesti käyn Ruotsin puolella kerran kuukaudessa. Nyt en ole käynyt korona-aikana ollenkaan. Rajavalvonnan lisääntyminen ei ole ahdistanut. En ole kokenut tarvetta käydä Ruotsin puolella, Nikula toteaa.

Simolainen Eero Hiltunen ei ole käynyt moneen kuukauteen Ruotsin puolella. Nyt oli aika lähteä länsirajan yli tupakkaostoksille.

– Hyvin olen pärjännyt ilman Haaparannan tuotteitakin. Mukavahan täällä on käydä, mutta turha on terveyttä riskeerata muutaman euron säästöjen takia, hän tuumaa.

Simolainen Eero Hiltunen tuli Haaparannalle ostosreissulle.­

Suomen sisärajavalvonta ja tarkastukset päättyivät perjantain ja lauantain välisenä yönä klo 00.00. Saman tien Länsi-Suomen merivartiosto poistui Tornion rajanylityspaikalta ja Lapin rajavartiosto muilta Ruotsin ja Norjan vastaisilta rajanylityspaikoilta.

– Käytännössä sisärajavalvonnan päättyminen tarkoittaa sitä, että rajavartiomiehet poistuvat rajanylityspaikoilta ja tarkastustoiminta päättyy. Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen myös maastorajan kautta, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Janne Kurvinen selvittää.

Rajavartiolaitoksen muualta Lapin rajavartiostoa tukemassa ollut henkilöstö palaa sisärajalta omiin vartiostoihin ja myös Lapin rajavartioston henkilöstö palaa omiin toimipaikkoihinsa ja tehtäviinsä.

Viimeisiä esteitä kerättiin pois Tornion ja Haaparannan rajalta.­

Rajalla olleet esteet niputettiin syrjään.­

Auki on. Tornion raja on avattu, kuvassa näkymä Suomesta Ruotsin suuntaan.­

Länsi- ja pohjoisrajoilla on ollut sisärajavalvonnan aikana vuorokausittain yhteensä noin 60–100 rajavartijaa valvonta- ja johtotehtävissä. Virassa olevien rajavartijoiden lisäksi töissä on ollut eläkkeeltä palvelukseen pyydettyjä rajavartiomiehiä.

Torniossa aitojen purkaminen aloitettiin yöllä. Lauantaina aamulla poistettiin viimeisetkin esteet rajalta.

– Jäljelle jää valmius tulla paikalle takaisin, jos epidemiatilanne muuttuu. Suunnitelmat ovat valmiina, jos tarkastuksiin pitää vielä palata, toteaa paikallispäällikkö, kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen Merivartiostosta.

Coop-marketin ja Ikean pysäköintialueet täyttyivät autoista lauantaina Haaparannalla.­

Koronaviruspandemiasta johtuva rajavalvonnan kiristyminen on maksanut Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Kimmo Ahvosen mukaan kuukaudessa keskimäärin kaksi miljoonaa euroa koko maassa.

Tornion rajanylityspaikalla valvonta on sujunut puolen vuoden ajan hyvin, vaikka alueen asukkaiden rektiot ovat olleet kahtiajakoisia.

– Toiset ovat tyytyväisiä, että rajoitukset päättyvät ja toiset taas ovat kovin pahoillaan, kun Rajavartiolaitos poistuu. Uskoisin syynä tähän olevan pelko tulevaisuudesta liittyen pandemian toiseen aaltoon sekä ylipäätään viranomaisten läsnäolon vähentymiseen, Ahvonen sanoo.

Virusepidemian pahentuessa Rajavartiolaitoksella on valmius lisätä valvontaa uudelleen. Pohjoisen rajoille jätetään varalta vielä kalustoa, jos tarvetta rajavalvonnan palauttamiseen tulee.

Nuuskakaupassa oli runsaasti kävijöitä Haaparannalla.­

Suomen länsirajan valvontaa kiristettiin puoli vuotta sitten. IS oli paikalla kun rajavartijat ryhtyivät tarkistamaan raja-alueella liikkuvien papereita 19.3. Tasan kello 00.00 Rajavartiolaitoksen autot asettuivat molemmin puolin rajan yli johtavaa tietä.

7. huhtikuuta hallitus päätti jatkaa liikenteen rajoituksia sisä- ja ulkorajoilla 13.5. asti. Lisäksi maahan tulijoiden karanteenimääräyksiä tiukennettiin.

Tilastojen mukaan liikennemäärät Ruotsin ja Norjan rajoilla vähentyivät rajoitusten ansiosta 95 prosenttia. Valtaosa liikenteestä oli tavaraliikennettä.

Kesäkuussa Suomi luopui sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan matkaajille. Ruotsin rajan valvonta jatkui ennallaan.

  Elokuussa hallitus höllensi rajaseudulla asuvien rajoituksia. Muutoksena aikaisempaan sallittiin Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välinen liikenne paikallisten rajayhteisöjen välillä.

  Rajayhteisöihin laskettiin kuuluviksi raja-alueilla asuvat ja kummassakin maassa luontaisesti asioivat henkilöt.

   Artikkeliin liittyviä aiheita

   Osion tuoreimmat

   Luitko jo nämä?