Mikko kyllästyi rivitalon vieressä pörrääviin mopoihin – nerokas bensakikka ratkaisi tilanteen kaikkien eduksi - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Mikko kyllästyi rivitalon vieressä pörrääviin mopoihin – nerokas bensakikka ratkaisi tilanteen kaikkien eduksi

Kempeleläinen Mikko Huoponen kyllästyi mopojen meteliin ja ideoi oivallisen tavan korjata tilanne.

Mikko Huoponen kyllästyi mopojen iltarälläykseen ja osti pojille bensaa, että nämä pääsevät keskustan ulkopuolelle mopoilemaan.­

12.9. 8:12

Kempeleläisessä rivitalossa tavallista koti-iltaa viettänyt Mikko Huoponen havahtui viime viikolla mopojen meteliin. Kello oli yli 22 ja tienoo oli muuten hiljainen. Mopojen päristely ärsytti ja vihastutti.

– Olin jo kirjoittamassa tulikivenkatkuista postausta aiheesta Kempeleen Puskaradioon, kun huomasin, että tilanteen voisi hoitaa myös toisella tavalla. Nuorille kun yleensä kasvaa sarvet päähän haukkumisesta, Huoponen kertaa.

Sapekkaan tekstin sijasta hän laittoikin someen päivityksen, jossa kertoi ostavansa mopoilijoille bensaa, että nämä pääsisivät asutuskeskuksesta pois keulimaan. Samalla hän haastoi yrittäjät mukaan bensatalkoisiin.

– Taksikuskit tarttuivat tarjoukseen ja ostimme yhdessä yli kymmeneen mopoon bensaa. Mopoilijat ottivat bensan kohteliaasti vastaan ja kiittivät kauniisti, Huoponen selvittää.

Nuorten Yökahvilassa perjantai-iltana istuvat Pauli Vaarala ja Arttu Törmänen ottivat innostuneina vastaan ilmaisen bensan. Mopot tarvitsevat aina menovettä ja Huoposen tarjous on heidän mukaansa rauhoittanut ajelutilannetta nuorisotalon läheisyydessä.

– Se oli hyvä idea. Me kunnioitamme Mikon pyyntöä eikä rivitalon lähellä ole enää ajettu äänekkäästi. Nuoria ei saa tottelemaan uhkailemalla, pitää sanoa asiallisesti. Eikä saa yleistää. Jos yksi häiriköi, se ei tarkoita, että kaikki ovat samanlaisia, Pauli painottaa.

Pauli,16, ja Arttu,16, ovat päristelleet moottorivetoisilla kulkupeleillä jo vuosia. Arttu sai ensimmäisen minicrossinsa 11-vuotiaana. Sitä seurasi skootteri 14-vuotiaana ja Derbi Senda -mopo 15-vuotiaana.

Pauli sanoo räplänneensä moottoreita aina. Mopokortin hän ajoi 15-vuotiaana ja saman tien hän sai Yamaha Aerox-mopon. Nyt alla on kevytmoottoripyörä KTM EXC 125.

Pauli ja Arttu myöntävät, että omia mopoja on viritetty aiemmin, koska kaikki muutkin virittävät.­

– Olen aina korjaillut jotakin moottoria. Räplääminen on aivan yhtä kivaa kuin ajaminen. Viritellytkin olen vanhempien tietämättä. He ehkä aavistelivat sitä, mutta asiasta ei ole puhuttu kotona, Pauli kertoo.

Artulle virittäminen kävi kalliiksi kesäkuussa, kun poliisi nappasi moposta kilvet ja pojalta kortin. Sen jälkeen meno on rauhoittunut.

– Olin virittänyt mopon niin, että sillä pääsi 80 kilometriä tunnissa. Virittäminen on niin tavallista, että Kempeleessä vain tyttöjen mopot ovat virittämättömiä, hän väittää.

Paulin ja Artun mukaan mopojen virityksen taustalla on halu olla niin kuin muut.

– Toisaalta minua ärsytti, kun ajoin virittämättömällä mopolla, niin autoilijat kiilasivat ja tulivat liian lähelle. Halusin siitä eroon, Arttu perustelee virittämistään.

Mopoilijoiden ja muiden kuntalaisten välistä vihanpitoa pojat suitsisivat osoittamalla mopoille oman alueen keskustan ulkopuolelta.

– Siellä voisi keulia ja päästellä eivätkä äänet häiritsisi muita, pojat perustelevat ajatusta.

Oulun poliisi saa eniten valituksia Kaakkurin, Kiimingin ja Oulunsalon mopoilijoista.­

Suurin osa poliisille tulevista mopoiluvalituksista koskevat meteliä, liikennesäännöistä piittaamatonta ajamista sekä ajamista alueilla, joilla se on kiellettyä. Liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen Oulun poliisista kertoo, että eniten valituksia tulee Kaakkurista, Oulunsalosta ja Kiimingistä.

– Hyvä on kuitenkin huomata, että valtaosalla nuorista mopot ovat asianmukaisessa kunnossa, kuten myös asenne, ajatus sekä ajotapa liikenteessä, Rissanen huomauttaa.

Hyvät mopoilutavat perustuvat Rissasen mukaan toisten ihmisten kunnioittamiseen ja huomioimiseen liikenteessä. Poliisi peräänkuuluttaa vanhempien osuutta ja mielenkiintoa asiaa kohtaan.

– Kasvatus ja asennetyö on tehtävä jokaisen mopokortti-ikään tulevan vuosiluokan kanssa erikseen, hän muistuttaa.

Mikko Huoposen bensalahjoituksesta nuorille kertoi aikaisemmin Rantalakeus-lehti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?