Ouluun tulossa jo neljäs siirtolapuutarha – Hietasaaren metsään hakatut palstat jaettiin arpomalla - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Ouluun tulossa jo neljäs siirtolapuutarha – Hietasaaren metsään hakatut palstat jaettiin arpomalla

Hietasaaresta käytiin kiivasta keskustelua alkuvuodesta, kun paikallinen luontoväki vastusti metsän hakkuita siirtolapuutarhaa varten.

Hietasaaren siirtolapuutarhan 23 palstaa jaettiin arpomalla. Mökkien julkisivuissa ja värityksessä hyödynnetään Hietasaaren vanhojen huviloiden tunnelmaa.­

7.9. 11:29

Oulun neljäs siirtolapuutarha muodostuu Hietasaareen alueelle, josta hakattiin metsää protestien saattelemana viime talvena.

Alueelle mahtuu 28 palstaa, ja niistä jaettiin hakijoille 23 elokuussa. Viisi palstaa varattiin rakennettavaksi Oulun vuoden 2025 asuntomessuja varten.

Hietasaaresta käytiin kiivasta keskustelua alkuvuodesta, kun paikallinen luontoväki vastusti metsän hakkuita siirtolapuutarhaa varten. Hakkuut alkoivat kuitenkin protesteista huolimatta helmikuussa 2020.

Oulussa on ennestään kolme siirtolapuutarhaa: Äimärautiolla, Markkuussa ja Artturilassa. Äimärautiolla on 166 mökkiä, Markkuun ryhmäpuutarhassa 165 palstaa ja Artturilan perhepuutarha-alueella 63 palstaa ja 50 mökkiä.

Tontti-insinööri Simo Tuppurainen kertoo, että uudelle puutarha-alueelle tuli 51 hakemusta. Palstat jaettiin arpomalla verkossa olevan Randomizer-ohjelman avulla. Arvontaa valvoivat yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen työntekijät.

Hakijan piti esittää hakemuksessa mökin rahoitus- ja rakentamissuunnitelma. Lisäksi hakijan tuli olla kirjoilla Oulussa. Kaikki nämä kriteerit täyttäneet hakemukset hyväksyttiin mukaan arvontaan.

– Tarkoitus on, että palstavarauksen saaneet perustavat siirtolapuutarhayhdistyksen, joka suunnitteluttaa ja rakennuttaa alueen. Rakennusvalvonta hyväksyy alueen käyttösuunnitelman ja palstamökkien rakennussuunnitelmat. Rakennusvalvonnan hyväksyttyä alueen käyttösuunnitelman voidaan alue vasta vuokrata yhdistykselle, Tuppurainen selvittää alueen rakentamista.

Mökkien rakentamisen kustannukseksi on arvioitu noin 40 000 euroa. Siirtolapuutarhan muodostumisessa pyritään yhtenäiseen lopputulokseen ja sen vuoksi rakentajan pitää noudattaa kaupungin laatimaa rakentamistapaohjetta.

Palstan saaja osallistuu muiden palstalaisten kanssa siirtolapuutarhan muuhun rakentamiseen, muun muassa yhdistyksen käyttöön tulevan yhteistalon rakentamiseen.

Ohjeessa määritellään muun muassa mökin kokonaispinta-ala ja alueella käytettävät tehostevärit, jotka on poimittu Hietasaaren vanhoista huviloista. Lisäksi julkisivujen yksityiskohdissa voidaan hyödyntää huviloiden koristeaiheita.

Yleisilmeeltään mökit ovat nykyaikaisia ja selkeälinjaisia. 300 neliön palstalle saa rakentaa 40 neliön päärakennuksen, jonka maksimimitat ovat 4 x 10 metriä.

Kun alueen maanvuokrasopimukset on allekirjoitettu, palstalaisilla on kolme vuotta aikaa rakentaa siirtolapuutarhamökki. Yhteistalo tulee rakentaa viiden vuoden kuluessa maanvuokrasopimuksen allekirjoittamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?