Kasvomaskisuositus otettiin heti tosissaan Oulussa – Markku ja Sinikka kaivoivat suojan heti esiin repusta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kasvomaskisuositus otettiin heti tosissaan Oulussa – Markku ja Sinikka kaivoivat suojan heti esiin repusta

Apteekista ja kaupasta kertakäyttöisiä suojia voi ostaa noin euron kappalehintaan.

13.8. 17:15

Oululaiset ottivat hallituksen kasvomaskisuosituksen vastaan tyytyväisinä. IS:n haastattelemien kaupunkilaisten mielestä suositus olisi voitu antaa aikaisemmin.

Maskikauppa kiihtyi jo siinä vaiheessa kun suosituksesta alettiin puhua, kertoo apteekinhoitaja Paula Filppula Yliopiston apteekista Oulusta.

– Suosituksesta puhuminen kasvatti kysyntää ja nyt hallituksen antama suositus vielä lisää sitä. Tarjolla on tällä hetkellä vain yhtä merkkiä. Se on Yliopiston apteekin oma kertakäyttöinen suusuojus, joka suojaa 95-prosenttisesti bakteereilta. Se ei ole kirurginen maski, Filppula huomauttaa.

Kasvomaskien hinta on apteekissa 24,90 euroa 25 kappaleen paketti. Keskustan K-Supermarketissa on tarjolla kotimaisia kansalaismaskeja. 15 kappaleen paketti maksaa 15,90 euroa.

Markku Seikkala­

Torikadun bussipysäkillä linja-autoa odottavat eivät ole varustautuneet kasvosuojilla, mutta Markku Seikkala kaivaa ripeästi maskinsa esiin repusta.

– Maski on ollut aina mukana maaliskuusta lähtien. Käytän sitä kun kuljetan iäkkäitä sukulaisia autolla tai bussissa silloin, kun kyytiin on tullut vanhuksia, Seikkala kertoo.

Oulunsaloon menevää linja-autoa odottava Sinikka Ala-Leppilampi kertoo käyttävänsä aina suojaa bussissa. Hän kaivaa sen esiin juuri ennen autoon nousemista.

Sinikka Ala-Leppilampi­

– Kalliitahan ne ovat, jos joutuu käyttämään kertakäyttöistä maskia useita kertoja päivässä. Hallitus saisi tulla vastaan vähävaraisten maskihankintoihin, hän pohtii.

Rotuaarin aukiolla liikkuva Matti Pasanen ei ole vielä ehtinyt kuulla uutista hallituksen maskisuosituksesta, mutta hän aikoo käyttää kasvosuojaa, jos sitä suositellaan.

– Jos on olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että niitä tarvitaan, niistä on hyötyä ja niiden avulla hidastetaan toisen aallon leviämistä, niin ilman muuta niitä pitää käyttää, Pasanen toteaa.

Matti Pasanen­

Myös oululainen Eero Ojalehto aikoo ottaa kasvosuojan käyttöön julkisessa liikenteessä ja julkisilla paikoilla, silloin kun se on tarpeellista.

– Jos hallitus sitä suosittelee, niin alan käyttää. Tähän asti olen käyttänyt kasvomaskia töissä, hän kertoo.

Eero Ojalehto­

Katso alla olevalta videolta, kuinka kasvomaskia tulisi käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?