Seksuaalirikokset vähenivät, kotihälytykset lisääntyivät – korona-aika näkyy Oulun poliisilaitoksen tilastoissa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Seksuaalirikokset vähenivät, kotihälytykset lisääntyivät – korona-aika näkyy Oulun poliisilaitoksen tilastoissa

Apulaispoliisipäällikön mukaan kevät osoitti, että poliisi pystyy sopeutumaan hyvin ennakoimattomiin tilanteisiin.

Koronaepidemia vähensi katuväkivaltaa Oulun poliisilaitoksen alueella. Huumerikosten ja velanperintään liittyvien törkeiden väkivaltatapausten määrä sen sijaan kasvoi alkuvuoden aikana.

4.8.2020 10:44

Oulun poliisi hoiti alkuvuoden aikana noin 44 600 tehtävää, joista kiireellisesti tai viipymättä hoidettavia hälytystehtäviä oli 21 000 kappaletta. Kaikkien tehtävien määrä kasvoi edellisvuoden samasta ajankohdasta 8,6 prosentilla. Sen sijaan kiireellisesti hoidettavien tehtävien määrä väheni noin 18,3 prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Kotihälytystehtävien määrä lisääntyi kolmanneksella, paljastuu Oulun poliisilaitoksen tammi-kesäkuun tilastoista. Näistä perheväkivallaksi luokiteltujen tehtävien määrä lisääntyi runsaat kymmenen prosenttia. Suurin osa kotihälytyksistä johtui häiritseväksi koetusta metelistä tai muusta häiriöstä.

Oulun seudulla tarkkaan seuratut seksuaalirikostilastot kaunistuivat alkuvuoden aikana. Kaikkien seksuaalirikosten määrä väheni huomattavasti vuoden 2019 tammi-kesäkuuhun verrattuna. Ulkomaalaisten osuus rikoksesta epäillyistä oli alkuvuonna 70 prosenttia pienempi edellisvuoteen verrattuna.

Erilaisia seksuaalirikoksia Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 171 kappaletta kun edellisvuonna määrä oli 221 (-22,6 %). Raiskausrikoksia kaikkiaan poliisin tietoon tuli 15 kappaletta vähemmän (-17,9 %) ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä 27 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana (-28,4 %).

Seksuaalisia ahdisteluja Oulun poliisin tietoon tuli runsas neljännes vähemmän kuin tammi-kesäkuussa 2019. Poliisin tietoon tulleissa seksuaalirikoksissa tekijä oli tiedossa 131 tapauksessa. Ulkomaan kansalaisia näistä oli 19. Vuoden 2019 tammi -kesäkuussa määrät olivat 173 ja 65.

Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Arto Karnarannan mukaan kulunut kevät ja alkukesä osoittivat, että poliisin kyky sopeutua ennakoimattomiin tilanteisiin on varsin hyvällä tasolla.

– Koronasta aiheutuneissa poikkeusoloissakin poliisille kuuluvat tehtävät kyettiin hoitamaan hyvin. Henkilöstö oli terveenä, koulutuksia ei juurikaan järjestetty, joten resurssitilanne oli jopa tavanomaista parempi. Nyt poikkeusolojen päätyttyä ollaan palautumassa toiminnallisesti hiljalleen kohti normaalia. Ihmiset liikkuvat jälleen, liikenne lisääntyy ja ravitsemisliikkeet ovat avoinna. Hyvä näin, mutta tilanteella on myös varjopuolensa sillä samaan aikaan poliisin tehtävät lisääntyvät, rikosten määrä kasvaa ja häiriöiden määrä lisääntyy, Karnaranta arvioi.

Kaikkien Oulun poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä oli alkuvuoden aikana lähes 14 prosenttia vuoden 2019 tammi-kesäkuuta pienempi. Yhtenä selityksenä määrän tilastolliselle laskulle on se, että liikennerikkomusten suoritteet tilastoituvat noin 3 kuukauden viiveellä, minkä vuoksi osa suoritteista puuttuu. Ilman liikenteeseen liittyviä rikoksia määrä oli jokseenkin edellisvuoden tasolla.

Kiireellisimpien (A-luokan) tehtävien toimintavalmius koheni merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Poliisi oli paikalla keskimäärin hieman alle minuuttia vuoden 2019 alkuvuotta nopeammin. Kaikkien hälytystehtävien osalta toimintavalmius oli runsaat 20 sekuntia hitaampi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?