Tietosuojavaltuutettu tutkii länsirajan tiedonkeruuta – Haaparannalta Tornioon tulevaa huvittaa: ”Ihan lapsellista touhua!” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Tietosuojavaltuutettu tutkii länsirajan tiedonkeruuta – Haaparannalta Tornioon tulevaa huvittaa: ”Ihan lapsellista touhua!”

Tornion ja Haaparannan rajalla kaivataan ystäviä, sukulaisia, ruisleipää ja tavallista arkea.

11.5.2020 13:43

Haaparantalainen Henri Kunelius istuu autossaan Tornion raja-alueella ja täyttää rajavartijan käteen antamaa A4-lomaketta. Paperiin on selvitettävä muun muassa auton rekisteritunnus, kuskin henkilötiedot, terveystietoja ja matkan tarkoitus.

Kunelius täyttää lappua kohmeisin käsin. Käsialasta näkee, että kirjoittaminen ei tunnu mukavalta.

– Ihan lapsellista touhua tämä on. Mitä näille lapuille tehdään sen jälkeen kun ne kerätään pois, hän ihmettelee ja näyttää käsillä paperin rypistämisen ja roskikseen heittämisen eleitä.

Henri Kunelius täytti kiltisti rajavartijan antaman lomakkeen, vaikka pitääkin sitä ihan lapsellisena touhuna.­

Kunelius asuu Ruotsissa, mutta asioi tavallisesti useita kertoja päivässä Suomen puolella. Tytär tarvitsee kyytiä kouluun ja pankkiasiat pitää hoitaa suomalaisessa pankissa.

Viime viikkojen aikana Kunelius on yrittänyt yli kymmenen kertaa Suomeen. Useimmiten hänet on käännytetty takaisin.

– Nyt taitaa olla kolmas kerta, kun pääsen rajan yli. Menen tarkastamaan mökin tilanteen Turtolassa. Tornionjoen tulvat alkavat kohta, pitää siirtää tavaroita turvaan, hän selvittää autoilun tarvettaan.

Suomalaisista kaupoista hän aikoo samalla käydä ostamassa ruisleipää ja leikkeleitä.

Rajalla-keskuksen takana väliaikaisten aitausten vieressä pyöräänsä nojaileva Matti Kangastie odottaa jo aikaa, jolloin hän pääsee tapaamaan kasvotusten naisystäväänsä Tornion puolelle.

40 vuotta Ruotsissa asunut Suomen kansalainen sanoo, että valtakunnanrajan ylittämisen säännöt ovat olleet viime viikkoina sekavia.

40 vuotta Ruotsissa asunut Matti Kangastie odottaa jo pääsyä Torniossa asuvan naisystävänsä luo.­

– Ei aina tiedä missä mennään. Ihmisillä on ihan erilaisia käsityksiä rajamuodollisuuksista. En ole käynyt Suomen puolella viikkokausiin ja nyt on ikävä naisystävää ja sukulaisia, hän toteaa.

Perheenjäseniin ja naisystävään Kangastie on pitänyt yhteyttä puhelimitse.

– Ei tule riitoja tiskivuoroista, kun puhutaan vain puhelimessa, hän kääntää hankalan asian huumoriksi.

Väliaikaisten aitojen välistä kävelee ja taluttaa pyörää Suomen puolelle harvakseltaan ihmisiä. Rajavartijat ottavat heidät vastaan ja pyytävät täyttämään kyselyn.

– Anna tänne se lappu, niin skriivaan siihen jotain, sanoo Ruotsista Suomen puolelle tullut nainen.

Lappuja täytetään Rajavartiolaitoksen auton konepellin päällä.

Länsirajalle muodostui jonoja heti maanantaiaamusta.­

Länsirajan liikenne Tornion ja Haaparannan välillä on vilkastunut päivä päivältä sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi tieto, jonka mukaan suomalaiset voivat ylittää rajan, koska oikeus on kirjattu Suomen perustuslakiin.

Vilkkain päivä oli lauantai, jolloin rajan ylitti 3 000 ajoneuvoa. Äitienpäivänä rajan ylitti 1 700 ajoneuvoa. Yliluutnantti Jari Rantala Länsi-Suomen merivartiostosta arvelee, että torstaina 14.5. voimaan tulevat uudet ohjeistukset vilkastuttavat rajaliikennettä entisestään.

– Kun lähiomaisia saa taas tavata, niin liikennemäärät kasvavat, hän toteaa.

Rajan ylityksen yhteydessä täytettävien lomakkeiden kysymykset ovat herättäneet hämmennystä. Lomakkeissa kysellään muun muassa henkilö- ja terveystietoja.

Tietosuojavaltuutetun toimisto on vastaanottanut kaksi länsirajan ylittämistä koskevaa kantelua. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei ota vielä kantaa lomakkeiden tarpeellisuuteen tai sisältöön.

– Asia on meillä parhaillaan tutkittavana. Olemme selvittämässä muun muassa eri toimijoiden rooleja ja vastuukysymyksiä, hän toteaa.

Lomakkeiden keräämiin tietoihin ei ole kysytty neuvoa tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Rajavalvonnan uudet säännöt tulevat voimaan torstaina 14.5.­

– Korostan kuitenkin, ettei tietosuojavaltuutetulla ole ennakollista lupa- tai kieltotoimivaltaa, eli jokainen toimija joutuu itse vastaamaan toimiensa laillisuudesta. Kun olemme normaalin kuulemismenettelyn kautta saaneet pyytämämme selvitykset, voimme tarvittaessa ohjata tai määrätä näitä eri toimijoita, mikäli havaitsemme siihen tarvetta, Aarnio huomauttaa.

Valtioneuvoston päätösten mukaisesti sisärajavalvonnan palauttamista ja rajanylitysliikenteen rajoittamista jatketaan 14.6. saakka. Torstaista 14.5. alkaen Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne, sekä muu välttämätön liikenne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?