Syytteet: Oulun ”pizzamafia” alisti ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, vältteli veroja ja tekaisi kuitteja satojen tuhansien eurojen edestä - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Syytteet: Oulun ”pizzamafia” alisti ulkomaalais­taustaisia työn­tekijöitä, vältteli veroja ja tekaisi kuitteja satojen tuhansien eurojen edestä

Oulun ”pizzamafiaan” liittyvä käsittely alkaa käräjäoikeudessa. Perheen lakimies sai syytteen törkeästä rahanpesusta.

Oululaisen ravintolaliiketoimintaa harjoittavan perheen talousrikosvyyhdin käsittely alkoi Oulun käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Syytetyt eivät ole vielä paikalla istunnossa.

23.4.2020 11:53 | Päivitetty 23.4.2020 15:14

Oulussa, Tampereella ja Rovaniemellä ravintolatoimintaa harjoittavan ”pizzamafian” epäillyt talousrikokset on saatu vihdoin ja viimein käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Oulussa torstaina alkavassa istunnossa syytettyinä on kaksi ulkomaalaistausta miestä, kaksi suomalaisnaista sekä oululainen lakimies.

Syytekohtia on kaikkiaan 22. Rikosten tutkinta aloitettiin jo seitsemän vuotta sitten. Syytettynä olevaa asianajajaa epäillään törkeästä rahanpesusta.

Muina rikosnimikkeinä ovat kiskonnantapainen työsyrjintä, kaksi törkeää velallisen epärehellisyyttä, viisi törkeää kirjanpitorikosta, kolme törkeää veropetosta, kuusi rekisterimerkintärikosta, veropetos, kirjanpitorikos, törkeä petos ja petos.

Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Jutun käsittely aloitetaan laajalla valmisteluistunnolla Oulun käräjäoikeudessa. Syytetyt eivät ole paikalla valmisteluistunnossa.

Niin sanottuun pizzamafiakokonaisuuteen liittyy monisyinen jutturypäs, jossa on viime vuosina käsitelty väkivaltarikoksia ja talousrikoksia.

Vuonna 2015 käräjäoikeuden käsittelyssä oli törkeitä pahoinpitelyitä ja laittomia uhkauksia. Vuonna 2016 käsiteltiin Toppilassa tapahtunutta tapon yritystä ja vuonna 2017 Limingantullin autogrillillä tapahtunutta joukkotappelua.

Oikeusjuttujen taustalla on eri puolilla maata pizzerioita omistava ja pyörittävä maahanmuuttajataustainen suku, joka on vuosikausien ajan yrittänyt estää muita yrittäjiä perustamasta lähialueelleen uusia ravintoloita.

Nyt käsittelyyn tulevassa talousrikoskokonaisuudessa syytettynä on kaksi turkkilaistaustaista veljestä, heidän lakimiehensä ja kaksi suomalaista naista.

Päätekijän epäillään jättäneen maksamatta palkkoja ja arvonlisäveroja yli 350 000 euron edestä. Palkatta jääneet työntekijät ovat olleet Irakista, Kreikasta ja Nigeriasta.

Erikoissyyttäjä Ilkka Kalliokuljun mukaan työntekijät on asetettu epäedulliseen asemaan heidän kansallisen tai etnisen alkuperänsä, kansalaisuutensa ja kielensä perusteella.

– Heidät on asetettu huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi heidän taloudellista ahdinkoaan, työnantajasta riippuvaista asemaansa sekä heidän ymmärtämättömyyttään ja tietämättömyyttään, syytteessä todetaan.

Haastehakemuksen mukaan päätekijä on muun muassa laatinut tekaistuja ostokuitteja yli 700 000 euron edestä. Hän on myös erehdyttänyt verottajaa ilmoittamalla liian suuria vuokrakuluja ja Kelaa ilmoittautumalla työttömäksi ja hakemalla asumistukea.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2010-2014. Epäillään, että veroja on kierretty useiden satojen tuhansien eurojen verran.

Kalliokulju vaatii päätekijälle 4 vuoden ja 6 kuukauden mittaista vankeusrangaistusta. Hänen parivaljakkonaan olleelle naiselle vaaditaan 3 vuoden ja 6 kuukauden pituista vankeusrangaistusta.

Oululaiselle lakimiehelle syyttäjä vaatii 2 vuoden ja 1 kuukauden pituista vankeusrangaistusta. Toiselle syytteessä olevalle veljekselle ja naiselle syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia.

Oululaista lakimiestä epäillään rikosvyyhdissä rahanpesusta. Syytteen mukaan hän on ottanut vastaan ja pitänyt itsellään tai lakiasiaintoimistonsa asiakasvaratilille talletettuna hallussaan 140 500 euroa kahden päätekijän hänelle luovuttamia alkuperältään laittomia rahavaroja.

Rahat on sittemmin luovutettu eteenpäin lainoina ja sijoituksina.

– Hän on peittänyt tai häivyttänyt vastaan ottamiensa varojen todellisen luonteen, alkuperän ja sijainnin sekä siihen kohdistuvat määräystoimet ja oikeudet taikka avustanut peittämisessä taikka häivyttämisessä, syytteissä todetaan.

23.4. juttua muokattu klo 15.10. Yhden epäillyn titteli vaihdettu asianajajasta lakimieheksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?