Kaleva: Oululaisen kaupungin­valtuutetun kirjoitukset korona­viruksesta pöyristyttävät – ”Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kaleva: Oululaisen kaupungin­valtuutetun kirjoitukset korona­viruksesta pöyristyttävät – ”Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta”

Oulun kaupunginvaltuutettu Sari Halonen väläyttää toivovansa, että mökkeilystä huolestuneet kuusamolaiset sairastuvat koronavirukseen. Valtuustoryhmä tuomitsee puheet.

Oulun kaupunginvaltuutettu Sari Halonen aikoo suunnata lomapaikkaansa Kuusamoon, koska haluaa omaisuudelleen käyttöä.­

19.4.2020 13:49 | Päivitetty 19.4.2020 14:59

Oulun kaupunginvaltuutetun Sari Halosen (sd) kommentointi Facebookin yli 8 600-jäsenisessä Kuusamossa puhutaan -ryhmässä pöyristyttää paikkakunnalla.

Tapahtumat alkoivat, kun sairaanhoitajana työskentelevän kuusamolaisvaltuutetun Inka Hokkasen (sd) lauantaina julkaisema keskustelunaloitus käsitteli sitä, että paikkakunnalla ei ole yhtään tehohoitopaikkaa. Lähimmät paikat ovat yli 200 kilometrin päässä Oulussa, eikä ambulanssien riittämisestä ole takeita.

Halonen kertoi aikovansa suunnata lomapaikalleen Kuusamoon koronaviruskriisistä välittämättä.

– Korona tulee Kuusamoonkin, halusitte tai ette – minäkin tulen, halusitte tai ette, Halonen kirjoitti.

– Minä olen seurannut tuota kuusamolaisten itkemistä ja todennut, että taidatte olla Suomen surkeinta kansaa. Itkitte jo aikaa sitten, kuinka koronaa levitetään teille ja teidän mummut ja papat etenkin vaarassa. Tapauksia ei ole vieläkään ilmaantunut.

– Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta te vaikeroijat ja surkeat olennot.

Kuvankaappauksia Oulun kaupunginvaltuutetun Sari Halosen kommenteista Kuusamossa puhutaan -ryhmästä.­

Verkkokeskustelussa Halosen puheet tyrmättiin yksiselitteisesti.

– Meillä lapsilla ei ole asiaa sinne kotiin täältä etelästä, ennen kuin tämä on ohi. Emme tule siis edes lapsuudenkotiimme, eräs kommentoija sanoi.

Halosen puheista uutisoi ensimmäisenä Oulussa ilmestyvä sanomalehti Kaleva. Halonen vahvistaa lehdelle kirjoittaneensa kommentit ”aivan tarkoituksella”. Hän perustelee lehdelle, että Kuusamosta tulee Ouluun nuoria työttömiksi.

– Nämä kuusamolaiset itkee koko ajan, että ”mökkiläiset älkää tulko tänne”. Että kaikki tuo muualta koronan. Sitä ne on itkeneet jo kuukauden. Voisi alkaa itkeä toisinkin päin: Älkää työntäkö niitä nuorianne tänne, kasvattakaa ne itse siellä ja työllistäkää ne itse siellä.

Kuusamossa sijaitseva hiihtokeskus Ruka sulki hissinsä noin kuukausi sitten.­

Halonen kertoo Kalevalle omistavansa lomaosakkeen Kuusamossa.

– Jos on omaisuutta siellä, haluan käyttää sitä hyödyksi, enkä jättää puoleksi vuodeksi makaamaan, hän perusteli.

Facebookissa Halonen myös korosti, ettei Suomessa ole liikkumiskieltoa, ainoastaan suosituksia. Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti aiemmin tällä viikolla, ettei nyt ole oikea aika mökkeillä.

Kuusamo kuuluu Suomen suosituimpiin matkailupaikkakuntiin. Alueella on lähes 7 000 mökkiä. THL:n tilastojen mukaan Kuusamossa ei ollut perjantaihin mennessä todettu yhtään koronavirustapausta, tai niitä on ollut alle viisi.

SDP:n Oulun valtuustoryhmän puheenjohtaja Pirjo Sirviö kommentoi asiaa valtuustoryhmän Facebook-sivuilla sunnuntaina ja tuomitsi Halosen puheet.

– Kaupunginvaltuutettu Sari Halosen somessa esiintyneet kirjoitukset eivät ole millään tavalla SDP:n tai Oulun demareiden arvojen mukaisia. Valtuustoryhmämme pitää tänään illalla ylimääräisen kokouksen, jossa käsittelemme asiaa. Olen todella pahoillani Halosen kirjoituksista ja siitä, että ne ovat loukanneet monia ihmisiä.

Artikkelia päivitetty klo 14.58 Oulun valtuustoryhmän kommentilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?