Syntyvyys lähti alkuvuonna nousuun koko maassa – Kempeleessä syntyi vauvoja tuplasti edellisvuoteen verrattuna - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Syntyvyys lähti alkuvuonna nousuun koko maassa – Kempeleessä syntyi vauvoja tuplasti edellisvuoteen verrattuna

Suomen syntyvyysluvut ovat lähteneet nousuun. Kempeleessä iloitaan alkuvuoden hyvästä vauvamäärästä.

Julkaistu: 26.3. 16:49

Koronakaranteenista johtuvan kotoilun vaikutusta syntyvyyteen on vaikea ennakoida, miettii Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Kempeleen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla on syntynyt tammi-helmikuun aikana yli tuplasti enemmän lapsia kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vauvoja on syntynyt tänä vuonna 43, kun viime vuonna luku oli 19.

Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys on kääntynyt koko maassa myös nousuun ja Kempeleen tilanne vahvistaa tätä kehitystä.

Tilastokeskuksen mukaan tammi-helmikuun aikana syntyi 7 510 lasta eli 355 lasta enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Suomen väkiluku oli helmikuun lopussa 5 526 774.

– Vauvat, lapset ja perheet tuntuvat olevan taas in. Perhearvojen vahvistumisen ohella kertoo myös uskosta omaan talouteen ja luottamuksesta tulevaisuuteen, iloitsee Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Syntyvyyden kasvulle on Lohen mukaan vaikea löytää yksittäisiä syitä. Hän arvioi, että jotain vaikutusta oli viime vuoden aikana aiheen ympärillä käydyllä pitkällä ja laajalla keskustelulla.

– Ehkäpä kyse on myös jonkinasteisesta vastarekyylistä viime vuosien korostuneen näkyvään keskusteluun suoritus- ja yksilökeskeisestä elämäntyylistä. Moni on saattanut pysähtyä pohtimaan elämän merkitystä ja jatkuvuutta, hän pohtii.

Kempele on lukeutunut jo pitkään Suomen nopeimmin kasvavien kuntien joukkoon. Trendi näyttäisi jatkuvan tänäkin vuonna. Väestökasvu on kertynyt kunnanjohtajan mukaan sekä syntyvyydestä että muuttovoitosta.

Kunnassa on varauduttu hyvin syntyvyyden kasvuun. Lohen mielestä palvelut kestävät, vaikka vauvoja syntyisi kuntaan nykyistä enemmänkin.

– Olemmehan palaamassa viime vuosien notkahduksen jälkeen jälleen kohti ”normaalia” syntyvyysvolyymia, johon olimme jo aiemmin ehtineet tottua ja varustautua, hän toteaa.

Koronavirustilanne pitää ihmiset kotona. Tämän vaikutusta vauvojen määrään on Lohen mukaan vaikea ennakoida.

– On tietysti mahdollista, että perheiden yhdessäolo ja etätyöskentely kotoa käsin tukevat syntyvyyden kasvua. Toisaalta kriisin ja epävarmuuden tuomat vaikutukset voivat olla myös täysin päinvastaiset. Pelko ja kriisin aiheuttamat negatiiviset heijasteet saattavat siirtää vauvaintoa tuonnemmaksi, Lohi aprikoi tilannetta.