Poliisi poisti protestoijat Oulun hakkuualueelta – ”Nyt meni tunteisiin” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Poliisi poisti protestoijat Oulun hakkuualueelta – ”Nyt meni tunteisiin”

Senni Lappalainen ja Katja Lehtola aikovat jatkaa mielenilmauksia niin kauan kuin yksikin puu on pystyssä hakkuualueella.

Julkaistu: 27.2. 13:36

Hietasaaren luontoarvojen puolustajat aikovat ilmaista mielipiteensä hamaan loppuun saakka.

Kiista Hietasaaren hakkuista jatkuu. Oululaiset luonnonsuojelijat ovat pysäyttäneet torstaina monitoimikoneen työt jo kolmannen kerran.

Katja Lehtola ja Senni Lappalainen kertovat menneensä alueelle torstaiaamuna ennen kello kymmentä. Kolmenkymmenen minuutin kuluttua paikalle tulivat poliisit, jotka pyysivät kohteliaasti naisia poistumaan paikalta.

Monitoimikone on aloittanut työnsä ja metsää on kaatunut alueelta runsaasti. Lehtola seuraa puiden kaatumista itku kurkussa.

– Katso, nyt menevät haavat nurin. Tämä menee nyt tunteisiin. Kamelin selkä napsahti, metsä on niin tärkeä paikka minulle. Liikun Hietasaaressa paljon ja aina täällä on muitakin, Lehtola purkaa tuntojaan ääni värähtäen.

Monitoimikone on saanut parissa päivässä paljon aikaan Hietasaaren metsässä.

Lappalainen ei aio lopettaa protestoimistaan, vaikka monitoimikone jatkaa töitään metsikössä. Hänen mukaansa toivoa on niin kauan kuin yksikin puu on pystyssä.

– Isoja puita on vielä jäljellä. Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja pystyisivät lopettamaan hakkuutyöt vaikka heti, jos haluaisivat. Meidän on pakko uskoa loppuun asti, hän perustelee hakkualueen aktivismia.

Molemmat naiset sanovat olevansa kaupunkimetsien ja lähiluonnon kannattajia.

– Aina halutaan kuntalaisten osallistumista, nyt sitä on havaittavissa! he huomauttavat.

Oulun kaupunki suunnittelee nyt hakattavalle alueelle siirtolapuutarhaa ja palstaviljelyaluetta. Metsää pitäisi sitä varten kaataa noin neljän hehtaarin verran.

Hietasaaren puolesta toimiva Hietasaari-liike lähetti torstaina aiheesta avoimen kirjeen kaupungin päättäjille. Siinä ihmetellään kaupungin aikeita sekä paikallisten asukkaiden ja luontoväen neuvottelutarjousten torjumista poliisivoimin.

– Oulu hakkaa hehtaaritolkulla arvokasta lintu- ja virkistysmetsää matalaksi. Miksi kulttuuripääkaupungiksi pyrkivä Oulu haluaisi juuri tällaista julkisuutta juuri nyt, Hietasaari-liikkeen päättäjille lähettämässä avoimessa kirjeessä kysellään.

Poliisit poistivat luontoväen alueelta aamulla.

Liikkeen mielestä Nallikarin ja Hietasaaren kaavamuutoksia on ajettu kymmenen vuoden ajan vanhentuneista lähtökohdista. Kaava on lainvoimainen, mutta luontoväen mukaan ajastaan jälkeen jäänyt.

Hietasaaren koskemattomuuden puolustajat huomauttavat, että luonto ja alueen historia on linjattu Oulun vetovoimatekijöiksi kaupunkistrategiassa ja siksi hakkuut pitäisi keskeyttää välittömästi.

– Toimet ovat kaupungin toimintaa ohjaavan Kaupunkistrategia Oulu 2026 ja sen vasta hyväksytyn toteuttamisohjelman vastaisia. Sen tavoitteena on, että viherverkostojen ja pääviheryhteyksien säilyttäminen turvataan. Nyt laajoja avohakkuita kuitenkin toteutetaan Oulun viheralueverkosto ja luonnon monimuotoisuus -suunnitelman keskuspuistossa. Hakkuut sijoittuvat saman suunnitelman uhanalaisten lajien keskittymään, Hietasaari-liikkeestä huomautetaan.

Lisää aiheesta