Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – siirtolapuutarhapalstoille kova kysyntä - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – siirtolapuutarhapalstoille kova kysyntä

Havainnekuvaa Hietasaaren tulevasta siirtolapuutarhasta.

Julkaistu: 22.2. 6:05

Luontoväki vastustaa Hietasaaren hakkuita, mutta kaupunki ei aio perääntyä suunnitelmista.

Siirtolapuutarhapalstat ovat Oulussa suosittuja ja Hietasaareen suunniteltu uusi alue on kiinnostanut hakijoita, sanoo Oulun kaupungingeodeetti Kaija Puhakka.

Kaupungin suunnitelmissa on aloittaa hakkuut Hietasaaren metsässä ensi viikon aikana, kunhan kaupungin urakoissa oleva monitoimikone vapautuu edelliseltä työmaalta.

– Siirtolapuutarhapalstojen osalta kaupungille on tullut runsaasti kyselyjä vuodenvaiheen jälkeen ja ensi viikon tiistaina yhdyskuntalautakunta päättää hakumenettelystä, jos edetään esityksen mukaisesti. Uudet palstojen haltijat on tiedossa elo-syyskuussa 2020, Puhakka selvittää tilannetta.

Palstoille valitut kaupunkilaiset järjestäytyvät yhdistykseksi, joka laatii alueen käyttösuunnitelman. Tämän jälkeen siirtolapuutarha-alue vuokrataan yhdistykselle. Yhdistys vuokraa edelleen palstat yksityishenkilöille kaupungin määrittämin ehdoin.

Uuden siirtolapuutarhan palstojen haltijat ovat tiedossa syksyllä 2020.

Hietasaaressa on Puhakan mukaan reilut 120 hehtaaria metsäkäytössä olevia alueita. Hakkuita tehdään neljän hehtaarin alueella.

Viljelypalstat korvaavat osin entisiä viljelypalstoja Nallikarin alueelta ja tulevien siirtolapuutarhapalstojen alueelta, joissa käyttö päättyy 2021-2022 aikana. Palstojen saattaminen käyttökuntoon vie suunnitelman mukaan 1,5 – 2 vuotta.

Uudelle alueelle on suunniteltu neljänlaisia viljelyalueita: esteetön kaupunkiviljelyalue, jossa viljely tapahtuu pääosin viljelylaatikoissa, yksivuotisten viljelyiden alue, monivuotisten viljelyjen alue sekä yksi sektori osoitetaan pelkästään luomuviljelyyn.

– Hietasaari-Tuira ja Toppila ovat lähietäisyydellä voimakkaasti kasvavia asuntoalueita, jonne sijoittuvat muun muassa vuoden 2025 asuntomessut, niin on odotettavissa, että viljelyalueiden kysyntä alueella lisääntyy, Puhakka arvioi.

Oulussa on ennestään kolme siirtolapuutarha-aluetta, Artturila, Markkuu ja Äimärautio.

Lisää aiheesta