Liisa Jaakonsaari väitti liittoutuneiden pommittaneen Saksaa 2. maailmansodan päättymisen jälkeen – ex-meppi ei edes muistanut koska sota loppui - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Liisa Jaakonsaari väitti liittoutuneiden pommittaneen Saksaa 2. maailmansodan päättymisen jälkeen – ex-meppi ei edes muistanut koska sota loppui

Liisa Jaakonsaari paheksui Twitterissä, että liittoutuneet pommittivat Dresdenia vielä sen jälkeen, kun toinen maailmansota oli jo päättynyt. Moni ei ymmärtänyt Jaakonsaaren twiittiä, koska liittoutuneet pommittivat Dresdeniä 13.–15. helmikuuta 1945, ja sota Euroopassa päättyi toukokuussa.

Liisa Jaakonsaari paheksui Twitterissä, että liittoutuneet pommittivat Dresdenia vielä sen jälkeen, kun toinen maailmansota oli jo päättynyt. Moni ei ymmärtänyt Jaakonsaaren twiittiä, koska liittoutuneet pommittivat Dresdeniä 13.–15. helmikuuta 1945, ja sota Euroopassa päättyi toukokuussa.

Julkaistu: 14.2. 19:50

”No, se päättyi silloin kun se virallisesti päättyi, en muista nyt päivämäärää.”

Entisen pitkäaikainen europarlamentaarikko, kansanedustaja ja ministeri Liisa Jaakonsaari (sd) kommentoi torstaina Dresdenin pommitusten muistopäivää Twitterissä tavalla, joka aiheutti hämmennystä ja ihmetystä.

Jaakonsaari paheksui, että liittoutuneet pommittivat Dresdenia vielä sen jälkeen, kun toinen maailmansota oli jo päättynyt.

Hän ilmoitti, ettei ymmärtänyt sitä teininä eikä ymmärrä sitä vieläkään.

Moni muu taas ei ymmärtänyt Jaakonsaaren twiittiä, koska liittoutuneet pommittivat Dresdeniä 13.–15. helmikuuta 1945, ja sota päättyi toukokuussa.

Olisin kysynyt, milloin näkemyksenne mukaan toinen maailmansota Euroopassa päättyi?

– No, se päättyi silloin kun se virallisesti päättyi, en muista nyt päivämäärää. Viittaat varmaankin twiittiini.

Nimenomaan.

– Minulla oli tarkoitus sanoa, että asiallisesti Hitlerin tuhoutuminen tiedettiin jo kolme kuukautta aikaisemmin. Sormet olivat nopeampia kuin ajatus. Piti sanoa, että Dresdenin pommitus oli turha.

Siitä varmasti ollaan yleisesti samaa mieltä.

– Onko tämä nyt sen arvoinen asia?

Sikäli, että olette Suomen Atlantti-seuran puheenjohtaja, eikö niin?

– Kyllä.

Kun pommitus vielä sodan päätyttyä olisi ollut aika katala temppu länsiliittoutuneilta, niin elittekö kaikki nämä vuodet siinä käsityksessä?

– Moraalisestihan näin itse asiassa oli, kun tiedettiin jo, mitä tapahtuu, niin se oli turhaa. Sitä halusin sanoa. Se perustui kostoon, että Saksa ei nouse koskaan. Kosto ja viha menivät järkyttävän pitkälle.

Tiedättekö, minä päivänä vietetään Eurooppa-päivää?

– Onko se toukokuun 8:s?

Tai yhdeksäs?

– Yhdeksäs.

Miksi juuri silloin, pitkäaikaisena meppinä ehkä tiedätte?

– Silloin perustettiin Euroopan Unioni.

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa 9. toukokuuta vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Toinen maailmansota Euroopassa päättyi, kun Natsi-Saksa antautui liittoutuneille Reimsissa toukokuun 8. päivänä 1945. Stalinin vaatimuksesta asiakirjat allekirjoitettiin uudelleen 9. toukokuuta Berliinissä.

Se (Eurooppa-päivä) on sama päivä kun toinen maailmansota päättyi Euroopassa.

– Kyllä, ja raunioista syntyi Euroopan Unioni.

Ikään kuin muistisääntönä?

– Se on hyvä muistisääntö.

Tuliko twiitistä paljon palautetta?

– Herranen aika, tietysti, mutta onneksi tuli enemmän palautetta siitä, että asia on tärkeä ja pommitus oli törkeä.

Ihmisiä saattoi hämmentää, että Atlantti-seuran puheenjohtaja ei tiedä, milloin toinen maailmansota päättyi.

– Tiesinhän minä sen, mutta tarkoitus oli kuvata, että Dresdenin pommitus oli tarpeeton. Kyllähän minä tiesin, että se päättyi vähän myöhemmin, mutta moraalisesti se oli silloin jo päättynyt.

Voiko sanoa, että moraalisesti twiitti meni oikein?

– Ei kannata saivarrella.

Liisa Jaakonsaari, 74, esittelee itsensä Twitterissä muun muassa ”yhden naisen think tankiksi” ja Suomen Atlanttiseuran puheenjohtajaksi. Hänet tunnetaan Suomen Nato-jäsenyyden vakaumuksellisena puolesta puhujana.

Dresdeniä pommittivat Britannian ja Yhdysvaltain ilmavoimat.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta