Raahe paikkaa talouskurjuuttaan: Liikuntapaikkoja aiotaan lakkauttaa ja käyttömaksuja korottaa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Raahe paikkaa talouskurjuuttaan: Liikuntapaikkoja aiotaan lakkauttaa ja käyttömaksuja korottaa

Raahessa suunnitellaan liikuntapaikkojen lakkautuksia ja käyttömaksujen korotuksia. Yksi lakkautuskohde on Lampinsaaren kaukalo, joka lakkautettaisiin koulun lopetuksen yhteydessä.

Raahessa suunnitellaan liikuntapaikkojen lakkautuksia ja käyttömaksujen korotuksia. Yksi lakkautuskohde on Lampinsaaren kaukalo, joka lakkautettaisiin koulun lopetuksen yhteydessä.

Julkaistu: 15.1. 13:03

Raahen kiekkoseurat pelkäävät harrastajien määrän vähenemistä kustannusten noustessa.

Noin 25 000 asukkaan Raahen kaupunki yrittää oikaista vinoon mennyttä taloustilannettaan kovin ottein tänä vuonna. Jos rakennetun ympäristön lautakunnan suunnitelmat toteutuvat, Raahessa lakkautetaan hiihtolatuja, kaukaloita ja uimarantoja. Myös liikuntapaikkojen käyttömaksuja korotetaan, jäähallin käyttöhintoja jopa 25 prosenttia.

Lautakunta käsitteli suunnitelmia tiistai-illan kokouksessa, mutta päätti jättää molemmat asiat pöydälle ja siirtää päätöksenteon tiistaina 11. helmikuuta järjestettävään ylimääräiseen kokoukseen, kertoo paikallislehti Raahen Seutu.

Teknisen keskuksen mukaan 175 000 euron säästö liikuntapaikkojen kunnossapidosta tarkoittaa lukuisten kohteiden lakkauttamista. Muun muassa Ylipään, Kopsan, Kuusiratin, Alpuan, Lumimetsän, Korvenkylän ja Piehingin kaukalot ovat lakkautuslistalla. Lampinsaaren kaukalo lakkautetaan myöhemmin koulun lopettamisen yhteydessä.

Hiihtoladuista lopetetaan muun muassa Ylipään, Mattilanperän, Lapaluodon, Kopsan, Jylhän ja Haapajärven tekoaltaan ladut.

Rakennetun ympäristön lautakunnalle esitetään Lumijärven, Korvenkylän, Romuperän, Varvin, Kylmäniemen, Mikonkarin, Oravajärven, Olkijokisuun ja Siniluodon uimarantojen lakkauttamista.

Säästöjä kerätään myös liikuntapaikkamaksujen korotuksilla. Lautakunnalle esitetään esimerkiksi, että jäähallin hintoja korotetaan 25 prosenttia ja kaikilta kouluilta ja päiväkodeilta aletaan periä jäähallin käytöstä 10 euroa tunnilta. Saloisten ja Pattasten jääkiekkokaukaloille esitetään 20 euron käyttömaksua tunnilta.

Avantouintipaikalle tulisi puolestaan 30 euron kausimaksu. Rännärin pesäpallostadionin käyttömaksuksi esitetään 30 euroa tunnilta ja otteluhinnaksi 150 euroa. Alle 18-vuotiaiden vuorot maksaisivat 75 prosenttia esitetyistä hinnoista.

Raahelaisten jääkiekkoseurojen väki ei ole korotuksista hyvillään, mutta sekä Raahe-Kiekon puheenjohtaja Mikko Valtanen että Raahen Jääkiekkoklubin varapuheenjohtaja Jarkko Sarkkila ymmärtävät kaupungin hankalan tilanteen.

– Raahe on ollut tähän asti halpa harrastaa jääkiekkoa. En osaa sanoa miten paljon käyttömaksujen nosto vaikuttaisi harrastajamääriin, mutta ainakin sponsoreiden hankintaa pitäisi tehostaa ja talkootunteja lisätä, Valtanen arvioi.

Sarkkilan mukaan seurat yrittävät vielä keskustella nostopaineista kaupungin kanssa ennen helmikuun kokousta. Jääkiekkoklubilla on noin 230 kiekkojunioria.

– Paras tilanne olisi se, että seurojen kanssa yhdessä pohdittaisiin millaisia erilaisia ratkaisuja tilanteeseen olisi löydettävissä. Kustannusten nousu hankaloittaa aina harrastamista ja saattaa vähentää harrastajien määrää, Sarkkila sanoo.

Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala perustelee valtuuston päättämiä säästötavoitteita kaupungin huonontuneella taloustilanteella. Raahen kaupungin vuoden 2019 alijäämä tulee tämän hetkisten arvioiden perusteella olemaan noin 8 miljoonaa euroa.

Nurkkalan mukaan kaupunkilaiset ovat ottaneet kiitettävän aktiivisesti kantaa säästösuunnitelmiin.

– Palvelujen karsiminen tuntuu aina kyseisen käyttäjäryhmän näkökulmasta tietenkin pahalta eikä ole helppo ymmärtää miksi juuri minun harrastukseni edellytykset heikkenevät. Siinä tilanteessa ei auta vertailu muihin paikkakuntiin, joissa käytännöt ovat jo vuosia olleet uudistuksen kaltaisia, hän huomauttaa.

Kaupungissa laaditaan parhaillaan toimialakohtaisia toimintasuunnitelmia talouden tasapainottamiseksi. Liikuntapaikkojen lisäksi säästöjä haetaan myös muilla tavoin.

Suunnitelmissa on muun muassa kaupungin yksiköiden ja toimipisteiden määrän vähentäminen, päiväkoti- ja kouluverkon supistaminen sekä tietohallinnon siirtäminen liikkeenluovutuksen kautta ulkopuoliselle toimijalle.

– Raahe on asettamillaan tavoitteilla jo ratkaissut taloutensa ongelmat. Tämä on poikkeavaa sikäli että muut kaupungit ja kunnat pääsääntöisesti vasta suunnittelevat vastaavaa, hän huomauttaa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta