Kemiläismies puukotti entistä nais­ystäväänsä suoraan sydämeen – 7-vuotias poika näki äitinsä kuolleena pihatiellä - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kemiläismies puukotti entistä nais­ystäväänsä suoraan sydämeen – 7-vuotias poika näki äitinsä kuolleena pihatiellä

Julkaistu: 2.12. 12:36

Surman taustalla oli parisuhteen kariutuminen, mustasukkaisuus ja katkeruus.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kemiläismiehen 11 vuodeksi vankeuteen viime vuoden marraskuussa tapahtuneesta taposta. Jan-Eerik Jansson puukotti entisen kumppaninsa kuoliaaksi lyömällä tätä yhden kerran suoraan sydämeen.

44-vuotias mies tuomittiin tapon lisäksi rattijuopumuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Surmatyö tapahtui Kemissä marraskuussa 2018. Jansson kävi naisen kimppuunsa pihatiellä. Oikeuden mukaan teon taustalla oli mustasukkaisuus, katkeruus ja riita parisuhteen päättymisestä. Naisen 7-vuotias poika näki äitinsä kuolleena pihalla.

Mies jätti uhrinsa makaamaan pihatielle ja ajoi kuorma-autolla pakoon Ylitorniolle. Hän oli matkan aikana huumausaineen vaikutuksen alaisena.

Käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että mies olisi mennyt tapaamaan ex-kumppaniaan surmaamistarkoituksessa, siksi kyseessä oli tappo eikä murha.

Janssonille tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hänellä on todettu vaikea-asteiseksi kehittynyt persoonallisuuden poikkeavuus, jonka johdosta hänellä on impulsiivisuutta ja alttiutta reagoida väkivaltaisella käyttäytymisellä painetilanteissa sekä kyvyttömyyttä asettua toisen asemaan.

– Hänellä on alttius tehdä hätäisiä johtopäätöksiä ja käyttäytyä niiden mukaan impulsiivisesti ilman riittävää harkintaa. Käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että Jansson olisi surmannut uhrinsa vakaasta harkinnasta. Hän on siten syyllistynyt hänen syykseen luetulla menettelyllä tappoon, oikeus toteaa tuomiossaan.

Jansson tuomittiin myös maksamaan kärsimyksestä korvauksia uhrin lähiomaisille 36 000 euroa.

Lisää aiheesta