Simo aikoo kannustaa vauvatalkoisiin rahalla – tänä vuonna kuntaan on syntynyt vain 14 lasta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Simo aikoo kannustaa vauvatalkoisiin rahalla – tänä vuonna kuntaan on syntynyt vain 14 lasta

Simon kunta miettii väestökadon pysäyttämistä vauvarahan avulla.

Simon kunta miettii väestökadon pysäyttämistä vauvarahan avulla.

Julkaistu: 22.11.2019 12:28

Lapin eteläisin kunta, noin 3 000 asukkaan Simo, haluaa kasvattaa asukaslukuaan avokätisellä vauvarahalla

Simon kunta aikoo houkutella asukkaitaan vauvatalkoisiin euroilla. Sivistyslautakunta esittää tuhannen euron suuruista summaa Simossa syntyneille vauvoille, mutta keskustan valtuustoryhmä haikailee jopa 10 000 euron suuruista summaa lapsenteon houkuttimeksi.

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen 10 000 euron vauvarahasta eikä ajatusta aiota unohtaa, vaikka sivistyslautakunta esittää pienempää summaa. Asiasta kertoi aikaisemmin Lapin Kansa.

– Tästä täytyy vielä keskustella ryhmässä ennen kunnanhallituksen ja -valtuuston kokouksia. Aloite tehtiin vakavalla mielellä. Kaikki kivet on käännettävä ja jotakin pitää tehdä väkikadon pysäyttämiseksi, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Tarja Leskinen painottaa.

Simon 17 valtuutetusta 9 edustaa keskustaa. Leskisen mukaan kymppitonnin kokoinen summa voisi olla se sysäys, jonka kunta tarvitsee syntyvyyden lisäämiseksi.

– Meillä on asuntoja ja maata rakentaa, peruspalvelut ovat kunnossa. Koulut ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Päivähoitopaikkoihin ei ole jonoa ja ryhmät ovat pieniä. Meillä on paljon lapsiperheitä houkuttavia asioita, Leskinen mainitsee esimerkkinä.

Vauvarahaa on käytetty menestyksellisesti muun muassa Lestijärven kunnassa Keski-Pohjanmaalla. Kunta alkoi vuonna 2013 maksaa 10 000 euron vauvarahaa. Rahaa maksetaan 1 000 euroa vuodessa kymmeneen ikävuoteen asti edellyttäen, että perhe pysyy Lestijärvellä.

Vuosina 2013–18 Lestijärvelle syntyi 55 lasta. Edeltävänä kuutena vuotena luku oli 33, joten raha on ilmeisesti kannustanut lestijärveläisiä vauvantekoon.

Lestijärven naapurikunta Halsua maksaa 1 000 euron lapsirahaa lapsen kolmen ensimmäisen elinvuoden ajan. 3 000 euroa ei ole riittänyt kääntämään syntyvyyttä nousuun.

Simon kunnan sivistyslautakunta käsitteli vauvaraha-asiaa torstai-illan kokouksessaan. Lautakunta ei lämmennyt 10 000 euron lahjasta, mutta esittää 1 000 euron kertakorvausta simolaisille vauvoille.

– 10 000 euroa on taloudellisesti liian raskas summa pienelle kunnalle, mutta tuhat euroa voitaisiin maksaa sellaisille perheille, jotka ovat kunnassa kirjoilla kaksi vuotta vauvan syntymän jälkeen, muotoilee lautakunnan mielipiteen sivistystoimenjohtaja Matti Poikela.

Kymppitonnin vauvaraha maksaisi kunnalle ensimmäisenä vuotena 10 000–20 000 euroa ja summa voisi Poikelan mukaan kasvaa ajan mittaan liian raskaaksi pienelle kunnalle. Samalla rahalla voisi hänen mielestään järjestää laadukkaita palveluja kaikille lapsiperheille eikä vain vauvaperheille.

– Vauvarahalla kilpailtaisiin naapurikuntien kanssa lapsiperheistä. Seutukunnan elinvoimaa pitää kehittää muilla porkkanoilla kuten kaavoituksella ja tonteilla. En tyrmää rahasummaa kokonaan, mutta muitakin houkutuskeinoja pitää miettiä, Poikela sanoo.

Simon kunnan asukasmäärä on laskusuuntainen. Poikelan mukaan huono kehitys näkyy erityisesti koulujen oppilasmäärissä. Kunnan kahdessa koulussa on nyt 100–130 oppilasta. Oppilasennusteen mukaan koululaisia on viiden vuoden kuluttua molemmissa kouluissa noin 70.

Simoon on syntynyt tänä vuonna 14 lasta. Poikela muistelee, että vuonna 1991 vauvoja syntyi kuntaan yli 40.

Lautakunnan esitys käy vielä läpi kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyn. Poikelan mukaan vauvaraha on talousarviokysymys ja valtuusto käsittelee budjettia joulukuun kokouksessaan.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta