Nyt puhuu opiskelijoiden Mannerheim-selfieitä paheksunut professori: olen saanut todella ikävää palautetta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu opiskelijoiden Mannerheim-selfieitä paheksunut professori: olen saanut todella ikävää palautetta

Oulun yliopistossa keskustellaan vilkkaasti Carl Gustaf Emil Mannerheimista.

Oulun yliopistossa keskustellaan vilkkaasti Carl Gustaf Emil Mannerheimista.

Julkaistu: 20.11. 21:22

Vesa Puuronen paheksui opiskelijoiden ryhtyneen ”kritiikittömästi” Mannerheimin suosijoiksi.

Oulussa keskustellaan vilkkaasti Carl Gustaf Emil Mannerheimin merkityksestä. Asiasta nousi yliopistossa tiistaina kiista, joka on herättänyt paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen lähetti kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille sähköpostin, jossa hän paheksui opiskelijoiden ryhtyneen ”kritiikittömästi” Mannerheimin suosijoiksi. Viestissään hän muun muassa luonnehti Mannerheimia ”rotuajattelun kannattajaksi” ja sanoi tämän olleen sisällissodassa ”päävastuussa valkoisten ottamien vankien huonosta kohtelusta ja summittaisesta teloittamisesta”.

IS kysyi Puuroselta keskiviikkona, millaista palautetta hän on saanut ja miltä tilanne tuntuu tiistaisen vilkkaan sosiaalisen median keskustelun jälkeen.

– Osa suomalaisista on lähettänyt todella ikävää palautetta. Joukossa on suoranaisia tappouhkauksia, Puuronen kertoo Ilta-Sanomille.

Oletteko tehneet rikosilmoituksen?

– Se on vielä harkinnassa, mutta osa viesteistä on selvästi rikoslain alaisia, hän sanoo.

Puuronen toivoi viestissään, että Mannerheimin kuva poistettaisiin opiskelijoiden kokoontumishuoneen seinältä ja selfien ottaminen poistettaisiin kilpailusta. Tämän opiskelijat sitten tekivätkin.

Tämä kuva sai lähteä opiskelijoiden kokoontumishuoneesta Oulussa.

Tämä kuva sai lähteä opiskelijoiden kokoontumishuoneesta Oulussa.

Oletteko edelleen samaa mieltä fuksikisasta kuin eilen vai oliko kyseessä sittenkin vain opiskelijoiden harmiton kisa?

– Olen tietysti samaa mieltä kuin eilen.

Jos Mannerheim on ongelmallinen hahmo, onko joku muukin ns. ”suurista suomalaisista” ongelmallinen?

– Ei nyt tulee ketään muuta mieleen, hän sanoo

Laajan jakelun väki kuului tiedeyhteisöön

Menikö jakelu mielestänne liian monille opiskelijoille? Olisiko asian voinut hoitaa toisin?

– Yksi vaihtoehto oli lähettää viesti vain Oulun Luokanopettajaopiskelijoiden Olo ry:lle, mutta laajemmankin joukon on hyvä tietää asioista. Ihan tarkkaa tietoa minulla ei ole kuinka moni viestin sai, Puuronen sanoo.

Hänen mukaansa viestin saaneet kuuluivat kuitenkin kaikki laajasti ottaen tiedeyhteisöön.

Puuronen on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka tunnetaan rasismin tutkijana. Hän on myös vasemmistoliiton poliitikko ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen.

Laaja jakelu herätti hämmästystä

Opiskelijoiden keskuudessa tapaus herätti hämmästystä tiistaina.

– Minusta Vesa Puurosen ei olisi pitänyt kommentoida asiaa, sillä hän puuttui ainejärjestöjen sisäiseen asiaan, Olo ry:n tapahtumatoimikunnan jäsen Olli Nisula sanoi tiistaina Ilta-Sanomille.

Nisula korosti puhuvansa omasta puolestaan.

Puurosen viestin seurauksena Mannerheim-selfie poistettiin fuksien kilpailusta, ja kuva sai lähteä kokoontumishuoneen seinältä.

Hän piti pahimpana Puurosen viestin laajaa jakelua.

– Hän oli laittanut sen kaikille KTK-laisille eli kasvatustieteellisen tiedekunnan väelle. Reagoimme asiaan kyllä välittömästi ja poistimme kuvan, emme tosin yksissä tuumin päättäneet sitä poistaa, vaan osa toimi henkilökohtaisesti, ennen kuin kerettiin reagoida suuremmin. Poistajat toimivat välttääkseen suuremman kalabaliikin. Emme halunneet aiheuttaa mielipahaa.

– Asia tuntui lähtevän muutenkin laukalle. Sinänsä tämä vähän ihmetyttää, Mannerheimhan valittiin vuonna 2004 suosituimmaksi suomalaiseksi, Nisula sanoi tiistaina.

Ilta-Sanomat pyysi tiistaina kommenttia jupakkaan yliopiston johdolta.

– Yliopistoissa on aina pyritty turvaamaan laaja ajattelun- ja sananvapaus. Vapaus koskee niin professori Puurosta tuoda näkemyksensä esiin kuin opiskelijoita käyttää siitä huolimatta omaa harkintaansa, Oulun yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen kertoi Ilta-Sanomille.