Mannerheim-kohu sulki opiskelijoiden suut Oulussa – ”Kun poliitikko otti asiaan kantaa, tilanne muuttui” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Mannerheim-kohu sulki opiskelijoiden suut Oulussa – ”Kun poliitikko otti asiaan kantaa, tilanne muuttui”

Luokanopettajaopiskelijat eivät halua, että yksi kuva nostetaan politiikan teon välineeksi. Ainejärjestön puheenjohtaja ei kommentoi.

Ossian Campbellin mielestä Mannerheim on edelleen sotasankari, huonoine puolineenkin.

20.11.2019 17:25

Oulun yliopiston opiskelijat ovat harvinaisen niukkasanaisia Carl Gustav Emil Mannerheimin kuvaan liittyvästä jupakasta. Kasvatustieteiden tiedekunnan kahvila Olohuoneesta tavoitetut luokanopettajaopiskelijat eivät halua, että yksi kuva nostetaan politiikan teon välineeksi.

– Heti kun yksikin poliitikko otti asiaan kantaa, tilanne muuttui, eikä ole mitään järkeä enää kommentoida. Emme halua olla politiikan tekemisen välineenä oikean ja vasemman välissä, kahvilan jonossa seisova opiskelija arvioi.

Jupakan alkusanat sanoi yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen, joka lähetti tiedekunnan opiskelijoille sähköpostia. Viestissä hän epäili opiskelijoita Mannerheimin kritiikittömiksi suosijoiksi, vaikka hänen mukaansa marsalkka oli rotuopin kannattaja, joka sijoitti ihmisiä keskitysleireihin kuolemaan.

Puurosen viestittelyn taustalla oli Oulun Luokanopettajaopiskelijat ry:n (Olo) fukseille eli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille järjestämä kilpailu, jossa yksi tehtävä oli ottaa selfie yhdessä Mannerheimin kuvan kanssa.

Puuronen on yhteiskuntatieteiden tohtori, joka tunnetaan rasismin tutkijana. Hän on myös vasemmistoliiton poliitikko ja Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen. Professorin viestittelyä on kritisoinut näkyvästi muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Kohun aiheutti Oulun Luokanopettajaopiskelijat ry:n (Olo) ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille järjestämä kilpailu, jossa yksi tehtävä oli ottaa selfie yhdessä Mannerheimin kuvan kanssa.

Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaanin Kati Mäkitalon mukaan Puurosella on oikeus kertoa näkemyksensä opiskelijajärjestölle, mutta mitään määräysvaltaa opiskelijoiden vapaa-ajan toimintaan hänellä ei kuitenkaan ole.

Mäkitalo muistuttaa, että kasvatuksen ja koulutuksen parissa työskentelevät ovat joka päivä vuorovaikutustilanteissa, joissa täytyy ottaa huomioon tarkkaan miten kommunikoidaan.

– Täytyy muistaa, että opiskelijamme ovat täysi-ikäisiä, ajattelevia ja vastuuntuntoisia, joten heidänkin täytyy käyttää omaa harkintaansa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä erilaisissa tilanteissa. Tärkeää on, että keskustelussa säilyy kunnioitus eri osapuolia kohtaan, Mäkitalo sanoo.

Oulun yliopisto on puolestaan julkaissut asiasta kommentin, jonka mukaan se pyrkii kaikissa tilanteissa turvaamaan mahdollisimman laajan ajattelun- ja sananvapauden. Tämä koskee sekä opiskelijoiden järjestötilojen sisustusta että professori Puurosen mielipiteitä.

– Tunnistamme professorien valta-aseman opiskelijoihin nähden ja kannustamme opiskelijoita itsenäiseen ajatteluun ja myös rohkeuteen suhteessa henkilöstöön. Yliopistolla on paljon erilaisia maailmankatsomuksia kuten kaikissa ihmisyhteisössä. Haluamme edistää avointa ja osapuolia kunnioittavaa keskustelua, myös haastavista maailmankatsomuksellisista asioista, yliopisto kommentoi.

Opiskelija Ossian Campbell tuntee marsalkka Mannerheimin hyvin. – Minulle hän on sotasankari edelleen, huonoine puolineenkin. Pitää muistaa aikakausi, jolloin hän eli.

Toista vuotta Oulun yliopistossa opiskeleva Ossian Campbell ei anna professorin purkauksen häiritä omia mielipiteitään Mannerheimista. Hänen mukaansa osa sähköpostiviestin asioista oli hänellekin uusia, joten oli hyvä, että niistä kerrottiin opiskelijoille.

Englanninkielisellä linjalla opettajaksi opiskeleva Campbell tuntee marsalkka Mannerheimin hyvin ja pitää häntä sotasankarina.

– Minulle hän on sotasankari edelleen, huonoine puolineenkin. Pitää muistaa aikakausi, jolloin hän eli. Professori huomautti ihan aiheellisesti niistä asioista, joista harvoin kerrotaan, Campbell toteaa.

Hän ei kuitenkaan hyväksy sitä, että yksi kuva nostetaan politiikan välineeksi.

– Tiedekunnassa tapahtuu paljon tärkeämpiäkin asioita. Pitäisi keskustella koulutuksen rahoituksen leikkauksista tai taide- ja teknologiapainotteisten linjojen lakkauttamisesta, hän huomauttaa.

Mannerheim on tuttu mies 23-vuotiaalle opiskelijalle. Hän muistaa seuranneensa innokkaasti Suuret Suomalaiset -kisaa, jonka Mannerheim voitti vuonna 2004.

– Titteli meni oikeaan osoitteeseen, Campbell arvioi.

Mannerheimin kuva on ollut Campbellin mukaan esillä tiedekunnan tiloissa jo maaliskuusta lähtien eikä siitä ole aikaisemmin keskusteltu. Puurosen sähköpostiviestin jälkeen kuva poistettiin.

Kuvan kohtalosta sen jälkeen Campbellilla ei ole tietoa.

– Kuva valittiin ihan sattumalta eikä siinä ollut mukana minkäänlaista piiloviestiä. Mutta ihan syystä se otettiin pois, jos se jotakuta loukkasi, fuksien tehtävien kuvavalinnassa mukana ollut Campbell toteaa.

Oulun Luokanopettajaopiskelijoiden puheenjohtaja Sara Hagelberg ei halunnut vastata IS:n Mannerheimin kuvaa koskeviin kysymyksiin.

Tietohallintopalveluja tarjoavan Acio Oy:n pöydälle tulostettiin keskiviikkoaamuna Mannerheimin kuva keskustelun sytykkeeksi.

Oulun yliopiston käytävillä Mannerheim-jupakka on otettu vastaan huumorilla. Yliopiston tiloissa toimivan tietohallintopalveluyrityksen Acio Oy:n pöydällä lepää Mannerheimin kuva. Toimitusjohtaja Otso Väisäsen mukaan se tulostettiin aamupalaveripöytään keskustelun sytykkeeksi.

– Huomasimme että aihe on noussut keskusteluun ja se huvitti meitä. Tulostimme kuvan ja keskustelimme asiasta aamulla. Ihan turhaan yksi kuva on nyt politisoitu. Yliopiston tulisi olla mielestämme neutraali ympäristö ja keskustelu aiheesta on lähtenyt aivan väärille urille, Väisänen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?