8 laudaturia ja 2 eximiaa kirjoittanut Lotta, 19, ehti jo tehdä opiskelustaan yrityksen:”Tykkään oppia uutta” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

8 laudaturia ja 2 eximiaa kirjoittanut Lotta, 19, ehti jo tehdä opiskelustaan yrityksen:”Tykkään oppia uutta”

Lotta Yli-Hukkala-Siira kirjoitti Suomen parhaan tuloksen syksyn ylioppilaskirjoituksista.

Lotta Yli-Hukkala-Siira kirjoitti Suomen parhaan tuloksen syksyn ylioppilaskirjoituksista.

Julkaistu: 14.11.2019 14:48

Tyrnävällä asuva, mutta Kempeleen lukion käynyt Lotta Yli-Hukkala-Siira kävi lukion kolmessa vuodessa, vaikka oli välissä vuoden vaihto-oppilaana Saksassa.

Syksyn ylioppilaskirjoitusten parhaan tuloksen Suomessa saavuttanut Lotta Yli-Hukkala-Siira istuu iloisena kotinsa keittiössä Tyrnävällä. 8 laudaturia ja 2 eximiaa yllätti Kempeleen lukion abiturientin täysin.

– Tavoitteena ei ollut saada mahdollisimman paljon älliä, joten kirjoitukset menivät yllättävän hyvin. Tulevaisuudensuunnitelmia on nyt monenlaisia, 19-vuotias Lotta sanoo tyytyväisenä.

Lotta aloitti kirjoitukset keväällä 2019 viidellä kokeella. Syksyllä vuorossa oli kuusi koetta. Lopputuloksena on laudatur äidinkielessä, pitkässä saksassa, keskipitkässä ruotsissa, lyhyessä matematiikassa, historiassa, yhteiskuntaopissa, filosofiassa ja uskonnossa. Eximiaan hän ylsi lyhyessä venäjässä ja pitkässä englannissa.

Tyrnävällä asuva Lotta aloitti lukion syksyllä 2016. Kempeleen lukio valikoitui opiskelupaikaksi tutustumiskerroksen kautta. Ehdolla olivat myös Limingan ja Oulun lyseon lukiot.

Lotan hyvän saavutuksen tekee ainutlaatuiseksi se, että hän on suorittanut koko lukion kolmessa vuodessa ja ehtinyt silti olla vaihto-oppilaana Saksassa lukukauden 2017-2018. Hän suoritti lukion 75 kurssia 2,5 vuodessa.

– Opiskelu ei ole koskaan tuntunut pänttäämiseltä, vaan se on aina ollut mukavaa. Tykkään oppia uutta koko ajan, hän kuvailee oppimisintoaan.

Lukio-opinnot eivät ole hänen kohdaltaan vielä täysin ohi, sillä työn alla on jo pitkän matematiikan kirjoitukseen valmistautuminen.

– Lyhyen matikan valinta harmittaa, kun kursseja valitessa en vielä tiennyt, että oikikseenkin kannattaa ottaa pitkä matikka. Siitä saa haussa eniten pisteitä, hän selvittää.

Ylioppilaskirjoituksiin Lotta valmistautui tekemällä lukusuunnitelman, jota hän noudatti melko tarkasti. Siihen on merkitty päivittäiset opiskeluajat, mutta myös vapaa-aikaa ja kavereiden kanssa oleilua.

– Se helpotti ja selkeytti elämää todella paljon. Laitoin ison taulun seinälle ja merkitsin värikoodeilla eri tehtävät. Se konkretisoi koko urakan.

Lotta kävi Kempeleen lukion kolmessa vuodessa. Hän oli Saksassa vaihto-oppilaana lukukauden 2017-2018.

Lotta kävi Kempeleen lukion kolmessa vuodessa. Hän oli Saksassa vaihto-oppilaana lukukauden 2017-2018.

Lotta innostui lukusuunnitelmista niin paljon, että hän on perustanut itselleen yrityksen, jonka kautta hän tekee lukusuunnitelmia myös muille. Tuleville abeille Lotalla on antaa hyvä vinkki:

– Lukioaika ei tuntunut rankalta eikä minua ole tympinyt kertaakaan. Kannattaa valita kirjoituksiin sellaisia aineita, joista tykkää, niin homma ei tunnu niin raskaalta.

Tyrnäväläisabin tulevaisuudensuunnitelmat ovat menneet yo-tulosten julkistamisen jälkeen uusiksi. Aiemmin hän havitteli lakinaisen uraa, mutta nyt vaihtoehtoja on monia.

– Olen kiinnostunut myös politiikasta, historiasta ja kielistä. Aion kuitenkin hakea oikeustieteelliseen ja päntätä parhaalla mahdollisella tavalla pääsykokeisiin, hän tunnustaa.

Ylioppilasjuhlat ovat vuorossa 5. joulukuuta. Oikeustieteellisen pääsykoekirjan julkaistaan huhtikuussa, ja sitä ennen Lotta aikoo valmistautua tulevaan koitokseen käymällä avoimen yliopiston kurssin, tekemällä vanhoja valintakokeita sekä lukemalla muuta lainopillista kirjallisuutta.

Lisää aiheesta