Vauvan pahoinpitelyn epäillään tapahtuneen ensikodissa – teosta epäillylle isälle vaaditaan alle kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Vauvan pahoinpitelyn epäillään tapahtuneen ensikodissa – teosta epäillylle isälle vaaditaan alle kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta

Julkaistu: 13.11.2019 14:03

Vanhempia ei valvota ensikodissa koko ajan.

Oulun käräjäoikeudessa käsiteltävänä olevan kolmekuukautisen vauvan pahoinpitelyn epäillään tapahtuneen ensikodissa, jossa nuoret vanhemmat olivat erityisen tuen jaksolla.

Väkivalta aiheutti vauvalle päähän kallonmurtuman, aivoverenvuotoa ja aivovammoja, kolmen kylkiluun murtuman ja murtuman oikean sääriluun alaosaan sekä mustelmia ja ruhjeen kasvoihin.

Pahoinpitelystä epäillään vauvan isää, joka oli tapahtumien aikaan alaikäinen. Käräjäoikeus antaa tuomion jutusta myöhemmin.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii isälle vähintään 1 vuoden 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja vähintään 80 päiväsakkoa oheissakkona törkeästä nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä.

Ensikoti on tarkoitettu vanhemmille, jotka tarvitsevat tukea päästäkseen hyvään alkuun vauva-arjessa. Ensikotijaksosta sovitaan aina sosiaalityöntekijän kanssa.

Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori ei ota kantaa käräjillä olevaan juttuun, mutta vahvistaa, etteivät vanhemmat ole vauvan kanssa ensikodissa sataprosenttisesti valvonnan alla.

– Yleisesti voi todeta, että ensikodin toiminnassa vanhemmat ovat vastuussa oman vauvan hoidosta. Ensikodin työntekijöiden tehtävänä on tukea ja ohjata vanhempia vauvan hoidossa. Tietysti myös valvotaan, jos on huoli. Mutta vaikka ensikodilla tarjotaan perheillä tiivistä ympärivuorokautista apua ja tukea, eivät perheet ole kuitenkaan sataprosenttisesti valvonnan alla, hän sanoo.

Perheiden tuen tarvetta arvioidaan yhdessä perheen ja lastensuojelun kanssa. Jos vanhemmat pyrkivät aktiivisesti vahingoittamaan lasta, heidän paikkansa ei Peltovuoren mukaan ole ensikodissa. Lapsen kiireellisestä sijoituksesta päättää tuolloin lastensuojelu.

– Siihen, kuinka tällainen on mahdollista, en osaa sanoa muuta, kuin että elämässä tapahtuu yllätyksellisiä ja pahoja asioita, kaikesta hyvästä tahdosta ja yrittämisestä huolimatta. Myös nuorten ja perheiden ongelmat näyttävät kasaantuvan. Meillä on yhä enemmän monenlaista tukea tarvitsevia perheitä. Onneksi tuki myös auttaa ja yleensä onnistutaan, Peltovuori toteaa.

Lisää aiheesta