Seksilööpit huvittivat Päätalon Riitta-tytärtä: ”Isän teosten seksuaalisuutta pitäisi tutkia”

Julkaistu:

Tytärtä ihmetyttää, että sata vuotta sitten syntyneen isän seksielämä kiinnostaa edelleen niin monia
Taivalkoskisen kirjailijaprofessorin Kalle Päätalon tytär Riitta Päätalo yllättyi kun kaupungilla vastaan tulivat vastikään isän seksielämää käsittelevät lööpit.

– Onhan se aika huvittavaa, että sata vuotta sitten syntyneen miehen seksiasiat kiinnostavat edelleen. Mutta isän teosten seksuaalisuutta voisi joku tutkia, Riitta Päätalo sanoi Oulussa perjantaina.
Päätalon tytär ja tyttärentytär Vilja Päätalo olivat puhumassa Kalle Päätalo tutkijoiden silmin -symposiumissa, jolla juhlistettiin menestyskirjailijan 100-vuotissyntymäpäivää. Kalle Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi sata vuonna maanantaina 11. marraskuuta.

Symposiumissa Päätalon laajaa tuotantoa käsiteltiin monesta eri näkökulmasta. Tutkijat kertovat muun muassa tekstien kielestä ja murteesta, niiden lääketieteellisestä merkityksestä ja teoksista historiallisena aineistona.

Kirjailijan tyttären ja tyttärentyttären otsikkona oli Oma isä ja isoisä tutkimuskohteena. Heidän mielestään vaarin tuotannosta puhuttaessa unohdetaan liian usein, että hän kirjoitti hyvin subjektiivisesti omasta elämästään.

Perheelleen kirjailija oli Kalle, ihminen, jonka kanssa he elivät arkea kotona. Hän oli läsnä ja teki töitä kotona, mutta eli omassa kuplassaan.

– Kalle on meille kolme asiaa. Hän on tieteellinen henkilö, jota on tutkittu. Toisaalta hän on romaanien Kalle, josta kirjat kertovat. Kotona hän oli meidän Kalle, isä, isoisä ja appiukko. Ihminen, jonka kanssa elettiin arkea, Riitta Päätalo totesi.

Päätalon elämäntarina on kerrottu 26-osaisessa Iijoki-sarjassa. Tutkimukset ovat tuoneet esille kirjailijasta kaiken mahdollisen mielenterveysongelmia, seksielämää ja sukupuolitauteja myöten. Perhe ei ole paljastuksista hämillään.

– En tunne sitä ihmistä, josta isä kirjoittaa. Isä ei ole siellä kirjoissa. Se oli hänen elämäänsä silloin ja minä tunnen hänet myöhemmältä ajalta, Riitta huomauttaa.

Päätalon tyttärentytär Vilja kertoo lukeneensa vaarin Iijoki-sarjan parikymppisenä. Hän kirjoitti lukukokemuksestaan blogia. Viime kesänä vuorossa oli Koillismaa-sarja.

– Olin vasta 8-vuotias, kun vaari kuoli, joten en tunne häntä kovin hyvin. Tutkimusten kautta olen oppinut tuntemaan häntä. Vaari arvosti koulutusta ja hän arvostaisi sitä, että tänne on saatu näin monien eri alojen tutkijoita paikalle kertomaan hänen teoksistaan, suomen kieltä opiskeleva Vilja sanoi.

Kirjailijaprofessori Kalle Päätalo on julkaissut kaikkiaan 44 teosta. Hänen päätyönään pidetään 26-osaista Iijoki-sarjaa, jota sanotaan maailman pisimmäksi omaelämäkerraksi.

Päätalon tuotanto sisältää mittaamattomat määrät eri elämänalojen tietoa, kokemusta ja näkemystä. Kuvatuksi tulevat kansanomainen lääkintä, työtavat tukinuitosta kerppuhaasion pystyttämiseen ja tietysti rakentaminen eri vaiheissaan.

Päätalolle myönnettiin professorin arvonimi 1978 ja hänet nimitettiin Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi kesäkuussa 1994. Symposiumin järjesti Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta kunniatohtorinsa juhlavuoden kunniaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt