Darrell, 27, tienaa yli 2000 €/kk Wolt-lähettinä – esittää kovan arvion, mitä lähetti parhaimmillaan voisi tienata

Ruokalähetin keikkatyö on vapaata, mutta hommia on paiskittava ahkerasti joka päivä palkkionsa eteen.

Darrell Holmes jr. ei keksi ruokalähetin työstä lainkaan negatiivisia asioita.

7.11.2019 6:01 | Päivitetty 7.11.2019 18:29

Viisi vuotta Oulussa asunut Darrell Holmes jr. on tyytyväinen Wolt-ruokalähetti. Hän suosittelee työtä kaikille, jotka haluavat itse päättää työmäärästään, työajoistaan ja tilipussin paksuudesta. Hyvä fyysinen kunto helpottaa nopeatempoisen homman hoitamista.

27-vuotias Holmes on toiminut lähettinä 1 vuoden ja 5 kuukautta. Palkkioita kertyy kuukaudessa keskimäärin 2 000 euroa, käy ilmi miehen IS:lle esittelemistä palkkiokuiteista. Hänen mukaansa ahkera lähetti pystyisi tienaamaan jopa 4 000 euroa kuukaudessa.

Darrell kuljettaa ruoka-annoksia autolla, joten bensoihin kuluu kuukaudessa 200–400 euroa. Hän myös maksaa palkkioistaan verot ja kulut itse.

15 vuotta Texasissa asunut Holmes aloitti lähetin Oulussa työt pyöräilemällä, mutta kolmen kuukauden polkemisen jälkeen hän vaihtoi autoon. Kunto pysyy edelleen hyvänä, sillä hän pelaa kolmatta kautta koripalloa Oulun NMKY:ssä.

– Auton avulla tuotto on parempi kuin pyöräillen. Ehdin kuljettaa enemmän ja voin tehdä pitempiä matkoja. Olen oikein tyytyväinen tähän. Jos jonakin päivänä ei haluta lähteä töihin, en mene. Mitä enemmän teen, sitä enemmän saan palkkaa, Holmes muotoilee.

Autolla kulkiessa Darrell kertoo tienaavansa paremmin.

Parhaimmat ansiot lähetti tienaa työskentelemällä viikonloppuisin ja iltaisin. Holmes laskee, että 4 000 euron kuukausiansioihin pääsisi työskentelemällä ahkerasti kymmenen tuntia viitenä päivänä viikossa.

– Vilkkainta kuljetusaikaa on perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltaan. Ja tietysti kaikki lounasajat ovat kiireisiä, hän huomauttaa.

Ruokalähetit eivät ole työsuhteessa Woltiin vaan he toimivat toimeksiantosuhteessa. Osa perustaa toiminimen tai yrityksen. Holmes arvelee, että tradenomin opinnot ovat auttaneet talousasioiden hoitamisessa eikä ongelmia ole ilmaantunut.

Woltilla on Suomessa noin 1 700 aktiivista lähettikumppania, kertoo maajohtaja Henrik Pankakoski. Oulussa ruuan kuljettaminen aloitettiin huhtikuussa 2017.

Läheteille ei ole tiukkoja kieli- tai koulutusvaatimuksia, pelkkä työlupa riittää. Lisäksi lähetillä tulee olla käytettävissään älypuhelin ja kulkupeli.

Tradenomiksi opiskeleva Darrell Holmes jr. sanoo, että parhaiten lähetti tienaa viikonloppuisin ja lounasaikaan.

– Woltin lähettikumppanina toimimiseen on usein matala kynnys, sillä tähän ei ole tiukkoja kielivaatimuksia. Tästä syystä työ kiinnostaa esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Toisaalta myöskään koulutustaustan puolesta ei ole korkeita vaatimuksia, mikä vaikuttanee siihen, että yli neljäsosa läheteistä on opiskelijoita, Pankakoski selvittää.

Lähettikumppanin työ kiinnostaa, sillä Wolt on saanut Suomessa tämän vuoden aikana jo yli 7 000 hakemusta. Ouluunkin hakemuksia on tullut satoja.

– Hakemuksia on tullut alusta saakka suuria määriä. Ongelma on siis siinä, ettemme kykene tarjoamaan hommaa kaikille halukkaille, Pankakoski sanoo.

Lähettien tulotaso vaihtelee, mutta Pankakosken mukaan keskimääräinen tuntilaskutus on ollut esimerkiksi syyskuussa 18,70 euroa, arvonlisänveron kanssa noin 23,2 euroa.

– Se kuinka paljon lähetti ansaitsee riippuu pitkälti siitä kuinka monta tuntia hän on tehnyt kuljetuksia. Esimerkiksi 40 tuntia viikossa valmiudessa oleva tai kuljettava lähetti laskuttaa kuukaudessa 24 prosentin alveineen noin 3 000 euroa. Jos kuljettaa viikonloppuisin, niin voi ehdottomasti ansaita merkittävästi enemmän per tunti. Samoin pitkien välimatkojen alueilla autolla voi ansaita enemmän, hän vahvistaa.

Ruokalähetin työ on kuljettaa tilattu annos ravintolasta kotiovelle.

Kaksi ja puoli vuotta Oulussa Woltin lähettinä toiminut Femi David Ogungbemi on tyytyväinen työhönsä. Työajoista voi päättää itse ja kotiin saa lähteä silloin kun haluaa.

– Tämä on hyvin joustava työ. Palkkaa saan sen mukaan kun teen töitä. Yleensä olen töissä joka päivä. Toisinaan päivät ovat kymmenen tunnin mittaisia. Tuntipalkkaa kertyy keskimäärin kymmenen euroa, hän selvittää.

Lue lisää: Woltin toimitusjohtajan tulot kasvoivat räjähtäen – yritys tekee edelleen miljoonatappiota

37-vuotias Ogungbemi on kotoisin Nigeriasta. Hän muutti Helsingistä Ouluun vuonna 2012. Hän on opiskellut ammattikorkeakoulussa informaatiotekniikkaa, mutta ainakaan vielä alan työt eivät kiinnosta.

– Tykkään työstäni Woltilla. Oulun keskustassa liikun jalan, mutta keskustan ulkopuolelle ajan autolla. Työ ei ole fyysisesti raskasta. Kympin tuntipalkalla pärjää hyvin, kun ei vaadi liikoja. Pystyn maksamaan laskuni ja ostamaan kaiken mitä tarvitsen, hän toteaa.

Ruokalähetin työssä hän on joutunut tekemisiin myös sellaisten asiakkaiden kanssa, joiden mielestä ulkomaalaisten pitäisi pysyä kaukana Suomesta. Ogungbemin mukaan kaikkien kanssa pärjää, kun pysyy rauhallisena ja yrittää olla ystävällinen jokaiselle asiakkaalle.

– Vaikka asiakas on pahalla päällä, en anna sen vaikuttaa. Yritän olla kaikille ystävällinen ja jos itselle sattuu huono päivä, en anna sen näkyä asiakkaille, hän sanoo.

Juttua ja otsikkoa korjattu 7.11.2019 klo 14.58: Otsikossa kerrottiin aiemmin Darrell Holmes Jr:n tienanneen parhaimmillaan jopa 4000 euroa kuussa, mutta hän oli tarkoittanut, että tämän verran voisi tienata, jos töitä tekisi enemmän kuin hän on tehnyt. Juttuun lisätty myös tieto siitä, että IS on nähnyt hänen palkkiokuittejaan, joiden mukaan hän ansaitsee keskimäärin 2 000 euroa kuukaudessa.

Wolt on levinnyt jo 16:lle paikkakunnalle

Wolt on ruuan tilaus- ja kuljetuspalvelu, joka toimii ravintoloiden ja asiakkaiden välillä.

Asiakas tilaa ja maksaa annoksen mobiilisovelluksessa, ravintola valmistaa annoksen ja lähetti kuljettaa sen asiakkaan kotiovelle.

Järjestelmä rakentuu reaaliajassa toimivan sovellusalustan ympärille.

Wolt aloitti ruuankuljetukset Helsingissä vuonna 2015.

Yritys toimii Suomessa 16 kaupungissa.

Woltilla on Suomessa noin 1 700 lähettikumppania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?