Pudasjärvellä liikkeen polttanut pääsi vapaaksi ja sytytti vielä kolme paloa Tyrnävällä – oikeus tuomitsi viideksi vuodeksi vankilaan - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Pudasjärvellä liikkeen polttanut pääsi vapaaksi ja sytytti vielä kolme paloa Tyrnävällä – oikeus tuomitsi viideksi vuodeksi vankilaan

Myymälärakennus paloi Pudasjärvellä elokuussa 2018.

Julkaistu: 22.10.2019 10:25

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan tuhotöistä yli 800 000 euroa.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut viiden vuoden vankeuteen nuoren miehen, joka sytytti useita tulipaloja Pohjois-Pohjanmaalla syksyllä 2018. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli tekojen aikaan syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

22-vuotias Paulus Juhana Nuorala tuomittiin vankeuteen kolmesta tuhotyöstä, yhdestä tuhotyön yrityksestä, pahoinpitelystä ja oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta. Hän joutuu korvaamaan tuhotöistä aiheutuneita kuluja yli 800 000 euron edestä. Hänet tuomittiin myös menettämään alikersantin sotilasarvonsa.

Nuorala sytytti ensimmäisen palon elokuussa Pudasjärvellä. IKH-Perhemarketin rakennuksen asuinhuoneistossa oli syttymisen aikaan nukkumassa kaksi ihmistä. Asukkaat heräsivät palohälyttimeen ääneen ja ehtivät poistua rakennuksesta.

Käräjäoikeuden mielestä Nuoralan teko on aiheuttanut yleistä vaaraa erittäin huomattavasta taloudellisesta vahingosta.

– Tuhotyö ei sen sijaan ollut omiaan aiheuttamaan yleistä hengen ja terveyden vaaraa, koska kysymyksessä on ollut kauppaliike ja yöaika eikä ole täysin tavanomaista, että kauppaliikkeissä on myös asuinhuoneistoja. Ei ole tiedossa, että kyseinen huoneisto olisi jotenkin erottunut kauppaliikkeen muusta julkisivusta, tuomiossa todetaan.

Nuorala on kiistänyt syytteen, koska hän ei muistanut sytyttäneensä paloa eikä syttymisajankohdan tapahtumainkulkua. Hän oli ollut silloin alkoholin ja mielialalääkkeiden yhteisvaikutuksen alaisena, mikä on vienyt hänen kykynsä muistaa tapahtumia.

Tuomittu mies asui ja opiskeli teon aikana Pudasjärvellä. Liikerakennuksen tulipalon jälkeen hänet on otettu kiinni ja vangittu. Hänet on päästetty vapaaksi esitutkinnan jälkeen lokakuun alussa ja tuomittu matkustuskieltoon.

Siitä huolimatta mies liikkui marraskuussa baari-illan jälkeen Tyrnävällä ja sytytti yöllä kolme tulipaloa omakotikiinteistöissä. Taloissa oli tekojen aikaan ihmisiä nukkumassa ja oikeuden mielestä sytyttäjä tiesi varmuudella, että ainakin yhdessä niistä oli yksi henkilö paikalla.

– Kauppaliike edustaa huomattavan suurta varallisuusmassaa ja omaa suurta taloudellista arvoa. Omakotikiinteistöillä on ollut yksityisten henkilöiden koteja ja piharakennuksia sekä niissä olevaa heidän henkilökohtaista omaisuutta. Palot on havaittu sattumalta, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus piti näitä seikkoja hyvin vakavina ja tekoja erittäin moitittavina. Tuomittu passitettiin Mikkelin vankilaan suorittamaan rangaistusta.

Lisää aiheesta