Kahden kulttuurin parien ongelmat näkyvät turvakotien arjessa – Oulussa autettiin viime vuonna yli tuhatta perhettä

Julkaistu:

Lähi-idästä tulleiden miesten kanssa naimissa tai seurustelusuhteessa olevien suomalaisnaisten osuus asiakaskunnasta on kasvanut viime vuosien aikana.
Oulun ensi- ja turvakoti ry auttoi vuonna 2018 yhteensä yli tuhatta perhettä. Perheet saavat yhdistykseltä tietoa ja neuvoja silloin, kun vauvaperheen arki ei suju tai kun lapsiperheen vanhemmat eroavat. Apua saa myös, kun perheessä on väkivaltaa.

Turvakoti on tarkoitettu pakopaikaksi niille, joilla on kotona lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Oulun turvakodissa on kahdeksan perhepaikkaa, ja sinne voi tulla aikuinen yksin tai vanhempi lastensa kanssa.

– Jakson aikana väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan väkivaltaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa tilanteestaan ja tekemään yhdessä suunnitelmaa tulevaisuudestaan. Turvakotiin hakeutuvan kanssa pohditaan yhdessä väkivallan uusiutumisen riskejä ja turvallisuutta kotona, selvittää Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori.

Turvakodissa asutaan muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Keskimäärin vuonna 2018 Oulun turvakodissa oltiin 14 päivää.

Pelkästään Oulun turvakodin asiakkaina oli viime vuonna 177 aikuista ja 169 lasta. Turvakodin kriisijakson jälkeen yhdistykseltä saa apua myös väkivallasta toipumiseen. Apua ja neuvoa hakevien määrä on ollut kasvussa myös vuonna 2019.

– Turvakodin asiakasmäärä on pysynyt korkeana, mutta sen lisäksi kodin käyttöaste noussut eli asiakkuusjaksot ovat pidentyneet. Tämä voi kertoa siitä, että selviteltäviä asioita on enemmän ja ne vievät tietysti enemmän aikaa, Peltovuori arvioi.

Ensimmäinen turvakoti perustettiin Ouluun vuonna 1979. Yhdistys oli perustettu kuitenkin jo vuonna 1945. Se keskittyi aluksi ensikotityöhön vauvojen ja äitien tukemiseksi. Sittemmin yhdistys on kehittynyt koko perheen lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntijaksi.

Turvakotien toiminnan rahoittaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kautta valtio. Se on kunnalle ja asiakkaalle maksutonta.

Ensi- ja turvakodissa on huomattu viime vuosien vilkkaan maahanmuuton vaikutus asiakasmääriin. Kaikkien palvelujen asiakkaista noin kymmenen prosenttia on maahanmuuttajataustaisia.

– Turvakodilla näkyvät kahden kulttuurin parien ongelmat. Meillä on säännöllisesti nais­asiakkaita, joilla suomalainen puoliso, mutta myös suomalaisia naisia, joilla on eri kulttuurista tullut puoliso, Peltovuori kertoo

Palveluesimies Katja Rounioja on huomannut, että Lähi-idästä tulleiden miesten kanssa naimisissa tai seurustelusuhteessa olevien suomalaisnaisten osuus asiakaskunnasta on kasvanut viime vuosien aikana.

– Heidän osuutensa on ollut noin viisi prosenttia, tänä vuonna osuus on hieman nousussa, hän selvittää.

Yhdistyksen avopalveluissa autettiin vuonna 2018 yli 300:a aikuista ja 24:tä lasta. Lisäksi uusissa kehittämishankkeissa autetaan liki sataa henkilöä seksuaalineuvonnassa ja seksuaaliväkivaltatilanteissa.

Apua ympäri vuorokauden

Kriisiavun lisäksi turvakotien yhdistykseltä saa apua pitkäkestoisesta väkivallasta toipumiseen.

Ympäri vuorokauden saa apua turvakodin kriisipuhelimesta 0400 581 606.

Väkivallan avopalveluista saa tietoa puh. 040-7411 284 tai turvakodin numeron kautta.

Tietoa väkivallasta: www.nettiturvakoti.fi (chat) sekä www.oetk.fi