Merja Larivaara syytti Oulun teatteria työpaikka­kiusaamisesta – nyt vastaa näyttelijä: ”Terveys alkoi reistailla yhdellä jos toisella”

Julkaistu:

Kari-Pekka Toivosen Oulun teatterin johtamiskauden tapahtumia setvitään edelleen.
Oulun teatterin näyttelijä ja vuosina 2017–2018 näyttelijäyhdistyksen puheenjohtajana, työsuojeluvaltuutettuna ja teatterin hallituksen jäsenenä toiminut Joose Mikkonen on ottanut pitkässä ja polveilevassa Facebook-päivityksessään kantaa entisen työkaverinsa, näyttelijä Merja Larivaaran Me Naisten haastattelussa esiin nostamiin näkökulmiin.

Larivaaran mukaan häntä kiusattiin teatterissa ja hänen terveytensä alkoi reistailla sen takia. Mikkosen mukaan myös Larivaara kiusasi ja muidenkin terveys alkoi pettää.

– Terveys alkoi reistailla yhdellä jos toisella. On kiinnostava nähdä tilastot työterveydessä käynneistä tuolta ajalta, Mikkonen kirjoittaa.

– En väheksy hänen kokemustaan kiusaamisen kohteena eikä kaksi väärää tee oikeaa, mutta Larivaara ei ole tässä asiassa viaton itsekään. Hän on tehnyt ainakin yhden työsuojeluilmoituksen, joka on käsitelty asiallisesti ja todettu, että kiusaamista ei ole tapahtunut, hän huomauttaa.
Mikkonen toivoo Larivaaralle ja hänen puolisolleen, Oulun teatterin entiselle taiteelliselle johtajalle Kari-Pekka Toivoselle vilpittömästi kaikkea hyvää, mutta hän ei enää viitsi ottaa perusteetonta ja yleistä syyttelyä niskaansa.

– Harmittaa niiden puolesta, jotka ovat kokeneet tulleensa kiusatuksi Larivaaran toimesta. Heitä on monta, heillä ei ole luottotoimittajia eikä heillä ole ylläpidettävänään henkilöbrändejä. Ei heillä ole tarvetta kiillottaa kuvaa tai pitää itseään esillä. Heillä on tarve mennä elämässä eteenpäin, Mikkonen kirjoittaa.Toivosen kausi Oulun teatterissa alkoi keväällä 2014, kun hänet valittiin taiteelliseksi johtajaksi. Larivaara jäi virkavapaalle Helsingin kaupunginteatterista ja aloitti Oulussa syksyllä 2014.

Larivaaraa ja Toivosta syytettiin Oulussa muun muassa oman yrityksen mukaan ottamisesta teatterin toimintaan sekä nepotismista, kun Peppi Pitkätossu -musikaalin päärooliin valittiin pariskunnan tytär.
Toivosen ja teatterin henkilökunnan välillä muhi kiista pitkän aikaa. Toukokuussa 2018 teatterin uusi hallitus sai työntekijäryhmiltä kirjelmän, jossa tuotiin esiin huono johtaminen, epätasa-arvoinen työnjako, epäasiallinen käytös ja johtajan poissaolot.

Toivonen irtisanoutui lokakuussa 2018. Mikkosen mukaan Toivosen johtajapestin viimeinen vuosi oli kaoottinen. Tunnelma teatterilla oli varovainen ja ihmiset pelkäsivät.

– Viimeisin idea ennen viimeistä, hyvin kaoottista vuotta oli se, että näyttelijäyhdistys kutsuu yt-neuvottelut koolle, jotta olisi saatu edes jotkut yhdessä kirjoitetut pelisäännöt. Tämä kuvastaa tilanteen toivottomuutta, hän sanoo.

Nyt teatterilla on jo päästy hyvään vauhtiin johtajan vaihduttua. Mikkosen mukaan tunnelma on vaihtunut toiveikkaaksi.

– Työhyvinvointimittarit ovat kääntyneet viime vuoden punaisesta vihreälle. Oulun teatterilla on kaikki mahdollisuudet olla hieno teatteri ja organisaatio ja ylpeyden aihe. Yhteistyö eri työntekijäryhmien ja hallituksen välillä kehittyy jatkuvasti hienoon suuntaan.

Näyttelijä Joose Mikkosen julkisesta Facebook-päivityksestä kertoi aiemmin Kaleva.