66-vuotias isä kuoli Raahessa julman pahoin­pitelyn uhrina – murhasta syytetty poika lähetti sisarelleen yöllisen viestin: ”Isä makaa lammikossa, anteeksi, anteeksi”

Julkaistu:

Isänsä surmasta syytetty raahelaismies myöntää lyöneensä isäänsä muutaman kerran nyrkillä. Kuolemaan johtanutta väkivaltaa hän ei tunnusta.
40-vuotiasta raahelaismiestä syytetään Oulun käräjäoikeudessa oman 66-vuotiaan isän murhasta. Miehen puolustus kiistää kuolemaan johtaneen väkivallan käytön. Syytetty myöntää käyneensä 6. kesäkuuta isän asunnolla ja lyöneensä tätä kasvoihin nyrkillä muutaman kerran.
Pojan mukaan hän tuli aamuyöllä paikallisesta ravintolasta ja meni käymään isän asunnolla, joka on pojan asunnon vieressä samassa kiinteistössä. Isällä ja pojalla tuli kinaa äidin hautamuistomerkistä, jolloin poika löi isäänsä nyrkillä kasvoihin muutaman kerran.

Riidan jälkeen poika kertoo poistuneensa asunnosta omalle puolelleen. Isän löysi menehtyneenä hänen sisarensa, joka asuu kadun toisella puolen.

Poliisi otti pojan kiinni seuraavana päivänä kello 11.30 aikaan. Poika oli omassa asunnossaan. Hänessä havaittiin poliisilaitoksella vammoja käsissä ja oikeassa jalassa.

Syyttäjän mukaan vammat ovat tulleet pahoinpitelyn yhteydessä. Poika sanoo potkineensa paperisilppuria asunnossaan pahoinpitelyn jälkeen ja vammat ovat tulleet siinä yhteydessä. Syyttäjän mielestä pojan yöllä lähettämät viestit vahvistavat henkirikoksen.

– Isä makaa lammikossa anteeksi anteeksi, sanotaan aamuyöllä kello 5 aikaan pojan sisarelleen Ruotsiin lähetetyssä viestissä.

Pojan tekoa syyttäjä perustelee katkeruudella ja kaunalla isää kohtaan. Isä on rahoittanut samassa kiinteistössä asuvan aikamiespoikansa elämää. Vuonna 2018 hän siirsi poikansa tilille 22 000 euroa, mutta tänä vuonna siirtoja on vain tuhannen euron edestä.

– Olisiko rahasummien väheneminen syy katkeruuteen ja vihaan? Pitkään kytenyt katkeruus isää kohtaan voi olla suurimpana motiivina tekoon. Myös syytetyn kannabiksen käytön vaikutus ja vaihteleva mielentila ovat saattaneet vaikuttaa taustalla, erikoissyyttäjä Hannu Koistinen totesi.

Puolustuksen mukaan mitään erimielisyyksiä ei ole ollut. Rahasiirrot ovat liittyneet remonttitöihin, joita poika teki isänsä omistamassa, vanhan Raahen alueella sijaitsevassa talossa.

– Vaikea alkoholismi on määritellyt isän elämää jo pitkään. Talossa on juhlittu ja juotu. Poika on yrittänyt saada isää lopettamaan juomisen ja siinä yhteydessä on käytetty hyvin voimakasta kieltä. Mitään kaunoja siihen ei liity, puolustuksen asianajaja Altti Lepoluoto sanoi.