Sudet tappoivat vasikan laitumelta – poliisi ryhtyy säikyttelemään susia Pohjois-Pohjanmaalla

Julkaistu:

Liian lähellä hiippailevia susia voidaan säikytellä laukauksilla.
Poliisi ja riistayhdistykset ryhtyvät karkottamaan liian tuttavallisiksi käyneitä susia Limingassa ja Lumijoella Pohjois-Pohjanmaalla.

Oulun poliisilaitoksen komisario Juha Niemelän mukaan sudet ovat aiheuttaneet tähän mennessä yhden tuotantoeläinvahingon, kun ne tappoivat laitumella olleen vasikan lauantaina.

Poliisin mukaan Limingan ja Lumijoen alueelta on saatu kesän ja syksyn aikana havaintoja susista, jotka liikkuvat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten lähellä. Niemelän mukaan laumassa on arviolta kolme sutta. Niiden käyttäytyminen on ollut lajille osittain epätyypillistä, ja niiden ihmisarkuus pyritään nyt palauttamaan esimerkiksi valo- ja äänikarkotteilla.

Niemelän mukaan susia voidaan säikytellä esimerkiksi ilmaan ammuttavilla haulikon laukauksilla tai karkotepanoksilla. Susia voidaan karkottaa, jos ne tulevat alle sadan metrin päähän asutusta talosta, tuotantoeläinrakennuksesta tai laitumesta.

Kiireettömissä tapauksissa suurpetohavainnosta voi ilmoittaa paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle. Jos suurpeto aiheuttaa vaaratilanteen, on soitettava hätäkeskukseen.

Karkotuksen suorittavat joko poliisi tai riistayhdistyksen suurriistavirka-avun toimijat. Niemelän mukaan suurpetojen karkottaminen on osa poliisin tavanomaista työnkuvaa.