Tytöt epäröivät edelleen tekniikan alan opiskelua – ”Suuret puheet ja palkkalupaukset, mutta vastaavatko todellisuutta?”

Julkaistu:

Tytöt voivat muuttaa maailmaa tekniikan alojen opiskelun kautta, todettiin Oulun yliopiston tyttöjen päivän tilaisuudessa perjantaina.
Nuoria kiinnostavat aiheet kuten ilmastonmuutos, maapallon lämpeneminen ja hiilidioksidipäästöjen hillitseminen nousivat pintaan Oulun yliopiston tyttöjen päivän brunssilla. Nuorille naisille kehuttiin yliopiston teknisiä opintoaloja naisprofessoreiden ja -tutkijoiden voimin.

Noin viidellekymmenelle Oulun Normaalikoulun lukion tytölle puhunut kuitu- ja partikkelitekniikan professori Mirja Illikainen innosti nuoria naisia hakeutumaan teknisille aloille opiskelemaan, sillä sitä kautta voi vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen.

– Tekniikan avulla kehitetään uusia valmistustapoja, joilla pienennetään hiilidioksidipäästöjä. Itse olen tutkimusryhmässä, joka tekee jätteistä betonia. Jätebetonin valmistamisen hiilidioksidipäästöt ovat 50-80 prosenttia pienemmät kuin tavallisen betonin valmistamisessa, Illikainen kertoi esimerkin.

Tekniikan opiskeleminen on Illikaisen mukaan mielenkiintoista, sillä joka päivä voi tehdä työtä sen eteen, että maailma olisi tulevaisuudessa parempi paikka elää.

Illikaisen oma ala on hyvin miesvoittoinen. Hänen kuitu- ja partikkelitekniikan yksikön tutkimusryhmänsä muodostuu 22 tutkijasta, joista naisia on 8.

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa yliopistotutkijana työskentelevä Susanna Pirttikangas kannusti tyttöjä opiskelemaan matematiikkaa. Hän huomautti, ettei aina tarvitse olla kympin oppilas, vaan pitkässä matikassa myös kasi on hyvä saavutus.

– Matikkaa oppii laskemalla. Jokainen voi oppia sitä kunhan tekee töitä. Suomen kymmenen parhaiten ansaitsevan joukossa on naisia, jotka ovat opiskelleet tietotekniikkaa. Alalla on hyvät ansaitsemismahdollisuudet, Pirttikangas kannusti.

Lyhyitä luentoja kuunnelleet ensi kevään abiturientit Alexandra, 18, ja Rosa, 19, eivät ole vielä päättäneet mitä haluavat tulevina vuosina opiskella. Tekniikan alatkin ovat vielä mietinnässä mukana.

– Kaikki opintoalat ovat vielä auki, mutta voisin kyllä mennä myös tekniselle alalla, Oulun yliopiston rehtorina tyttöjen päivän ajan toimiva Alexandra pohtii.


Rosan mielestä tekniikan opintoja esiteltiin tilaisuudessa houkuttelevasti. Hän ei ole vielä tehnyt tarkkaa suunnitelmaa tulevaisuudestaan, mutta maantieto ja biologia kiinnostavat kouluaineista eniten.

– Täällä puhuttiin niin suuria. Tekniikan puolella on kaikille töitä, palkat ovat hyviä ja urapolkuvaihtoehtoja on paljon. Vastaavatko lupaukset todellisuutta, siitä en ole varma. Tärkeitä ja kiinnostavia aloja nämä ovat. Tulevaisuus on tekniikassa, Rosa aprikoi.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki antoi paikkansa YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 18-vuotiaalle Oulun Normaalikoulun abiturientille Alexandra Ahtiaiselle. Alexandra toimi yliopiston rehtorina päivän ajan.

Niinimäen mielestä yliopistoilla on vielä paljon tekemistä nuorten asennekasvatuksessa. Tyttöjen osuus tekniikan opiskelijoista on Oulussakin alhainen. Tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen viime vuoden opiskelijoista vain 14,3 prosenttia oli naisia.

– Teknisen alan työ on merkityksellistä, se pitäisi jotenkin saada kerrottua nuorille naisille. Esimerkiksi lääketieteen saavutuksissa tekniikalla on merkittävä osuus. Asenteita tekniikan alan opintoja kohtaan pitää saada muutettua, Niinimäki toteaa.

Naisten osuus Oulun yliopiston opiskelijoista 2018

Kasvatusalat 81,1%

Terveys- ja hyvinvointialat 80,4%

Humanistiset alat 70%

Lääketieteet 54%

Yhteiskunnalliset alat 52,7%

Luonnontieteet 48,9%

Kauppa, hallinto ja oikeustieteet 42,4%

Tekniikan alat 24,6%

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne 14,3%