Oulun poliisi suitsii puhetta Ylivieskan jengeistä – toivoo huomiota nuorten auttamiseen

Julkaistu:

Poliisi pelkää, että liittämällä jengi-sanan pahoinpitelyihin syyllistyneisiin nuoriin, asiasta voi tulla huonolla tavalla kiinnostavampi nuorten silmissä.
Oulun poliisi on ottanut tänään sosiaalisen median kautta kantaa Ylivieskan jengiytymiseen ja nuorten tilanteeseen. Päivityksen kautta poliisi toivoo huomion kiinnittyvän enemmän nuoriin ja vähemmän jengiytymiseen.

Facebook-kirjoituksen on allekirjoittanut ennalta estävän työn koordinaattori Harri.

– Ylivieskassa ovat puhuttaneet viime viikkoina nuorten tekemät rikokset. Keskustelua on sävytetty liittämällä mukaan jengiytyminen. Poliisi ja muut viranomaiset ovat puhuneet nuorista ja nuorisojoukoista. Mitä eroa näillä sitten on?

Poliisin mielestä jengi-termin käyttäminen asiayhteydessä tuo ikävän kalskahduksen huonomaineisista rikollisjengeistä tai nuorisojengeistä. Moni meistä on ristinyt lapsena kaveriporukkansa joksikin jengiksi värittääkseen leikkejään.

– Poliisina olen huolissani siitä, että liittämällä jengi-sanan pahoinpitelyihin syyllistyneisiin nuoriin asiasta voi tulla huonolla tavalla kiinnostavampi nuorten silmissä. Nuoret havaitsevat, että jengissä saa huomiota ja mainetta – vaikkakin vääränlaista. Viranomaisten ja aikuisten tulisi huolehtia, että nuoret saisivat sitä oikeanlaista huomiota: huolenpitoa ja välittämistä, poliisi huomauttaa.
Ylivieskassa tapahtuneet nuorten tekemät rikokset ovat poliisin tutkittavana ja niiden esitutkinta on edennyt hyvin. Poliisi muistuttaa, että se on tiedottanut yksittäisistä rikostapahtumista sen mitä on voinut ja katsonut aiheelliseksi.

– Tapahtumat voivat olla joskus moninaisempia kuin niistä liikkuvat huhut ovat. Kaikkea ei aina voida tiedottaa. Poliisi on tehnyt läheisesti yhteistyötä sosiaaliviranomaisten kanssa, koska mukana on ollut nuoria henkilöitä.

Poliisin mukaan Ylivieska on edelleen turvallinen paikka lapsille ja nuorille eikä kaupungissa ole väkivaltaisia jengejä. Tapahtumat ovat olleet yksittäisiä, ja toivon mukaan niiden esillä oleminen ei ruoki uusia tapauksia, vaan kierre saataisiin loppumaan.

– Toivon, että asian ruotimisen sijaan löydettäisiin enemmän keinoja millä tavalla pystyisimme auttamaan nuoria: heitä, joilla menee hyvin, ja heitä, joilla on hankalampaa. Poliisi tulee olemaan läsnä nuorten parissa ja huolehtimaan kaupungin yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta, päivityksessä todetaan.