Kommentti: Ylivieskalaisen kaupan pihalla jokainen nuori tunnisti ongelman, josta poliisi ei ollut kuullukaan – tietääkö poliisi, mitä jengi tarkoittaa? - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ylivieskalaisen kaupan pihalla jokainen nuori tunnisti ongelman, josta poliisi ei ollut kuullukaan – tietääkö poliisi, mitä jengi tarkoittaa?

Ylivieskassa epäillään tapahtuneen viikonlopun aikana jälleen uusi pahoinpitely.

Julkaistu: 8.10.2019 7:12

Ylivieskassa epäillään tapahtuneen viikonlopun aikana jälleen uusi pahoinpitely. Kalajokilaakso-lehden mukaan 15-vuotiaan pojan epäillään pahoinpidelleen 14-vuotiasta poikaa nyrkein ja potkimalla lauantaina puolen päivän aikaan. Uhri sai pahoinpitelyssä vähäisiä vammoja.

Epäilty pahoinpitely sattui samassa paikassa lähikaupan pihalla kuin edellinenkin nuorten välinen väkivaltatilanne viime viikon keskiviikkona. Tuolloin pahoinpitelystä taltioitu video levisi netissä ja poliisi pyysi poistamaan tallenteet.

Kolmas pahoinpitely sattui runsas viikko sitten. Tuolloin nuorisojoukon epäillään seuranneen 75-vuotiasta miestä rautatieaseman alikulkutunneliin, missä yksi nuori löi miestä.

Poliisin mukaan Ylivieskan pahoinpitelyiden takana ei ole jengi. IS:n haastattelemien nuorten mielestä taas on. Puhutaanko tässä nyt kahdesta eri asiasta? Mikä on poliisin tarkoittama jengi ja mitä jengillä tarkoitetaan tavallisessa nuorisokielessä?

Jengi on nuorten mielestä kaveriporukka, joka liikkuu ja toimii yhdessä. Kyseessä on siis teinijengi, joka koostuu muutamasta nuoresta. He saattavat olla samassa koulussa, samalla luokalla tai asuvat samalla alueella. He harrastavat samoja asioita. ”Meidän jengi skeittaa”, kertoi 15-vuotias poika ylivieskalaisen kaupan pihalla.

Poliisin mukaan Ylivieskassa ei ole havaittavissa jengiytymistä perinteisessä rikollismielessä. Kukaan ei ole tällaista väittänytkään. Poliisin pitäisi päivittää sanan jengi merkitystä.

Jengiytyminen nousi esiin, kun Jokirannan koulun rehtori laittoi aiheesta viestin henkilökunnalle. Hän toivoi, että henkilökunta pitäisi silmät ja korvat auki nuorten keskuudessa.

Kun soitin Jokirannan koulun rehtorille perjantaina ja kyselin jengiytymisestä, hän tiukkasi minulta ”mitä tarkoitat jengillä”? No, en ainakaan moottoripyöräjengien tapaista järjestäytynyttä toimintaa. Jos soitan yläkoulun rehtorille, niin ehkä kyseessä ovat ihan erityyppiset jengit.

Runsaan 15 000 asukkaan Ylivieskassa on kuitenkin sattunut runsaan viikon aikana kolme pahoinpitelyä, joissa kaikkien tekijöiksi epäillään nuorta. Kahdessa tapauksessa uhrikin on ollut nuori. Poliisi tutkii kaikkia kolmea tapausta.

Ylivieskan kaupungin, peruspalvelukuntayhtymä Kallion sosiaalitoimen ja Oulun poliisilaitoksen edustajat kokoontuivat viime viikon torstaina keskustelemaan huomiota herättäneistä tapahtumista. Aikuiset ovat järkyttyneitä ja huolissaan.

Kokouksessa todettiin, että nuorten pahoinvointi on huomattu ja viranomaisyhteistyötä tiivistetään ongelmien ennalta ehkäisemiseksi. Myös vanhempien ja perheiden toivotaan kuuntelevan herkällä korvalla lähellä olevia nuoriaan.

Ehkä ratkaisu onkin nuorten kuuntelemisessa. Viranomaisten, koulun ja nuorisotyöntekijöiden pitää tietää mitä nuorten päässä liikkuu ja mitä he miettivät asioista. Sen saa selville kun jalkautuu kaupungille.

IS tapasi paikallisia nuoria perjantaina koulun jälkeen lähikaupan pihalla ja jokainen heistä tunnisti ongelman: kaupungissa on jengeiksi itseään kutsuvia nuorisoryhmiä. Osa niistä on ihan tavallisia kaveriporukoita, yksi kutsuu itseään ”suojelujengiksi”.

Nuorten kuunteleminen on tosi helppoa. Ei tarvitse kuin mennä lähikaupan pihalle iltapäivällä koulujen päättymisen aikaan, niin voi jutella monien yläkouluikäisten kanssa. Myös liikuntakeskuksen skeittiparkki on hyvä paikka tavata nuoria. Kaikki eivät käy nuorisotalolla.

Sinne vaan nuorten pariin. Nuoria ei tarvitse pelätä. IS:n jututtamat vieskalaisnuoret olivat fiksuja ja suorasanaisia. Yksikään ei kannattanut jengejä tai väkivaltaa. Kaikki halusivat lopettaa väkivaltaiset tapahtumat kotikaupungissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?