Teinien ”suojelujengin” YRG:n kerrotaan häiriköivän Ylivieskassa – ”Ihan jonneja ovat, haastavat vain heikompia” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Teinien ”suojelujengin” YRG:n kerrotaan häiriköivän Ylivieskassa – ”Ihan jonneja ovat, haastavat vain heikompia”

Ylivieskalaisten elämää on viimeisen viikon aikana kuohuttanut kaksi väkivallantekoa. Toisessa uhri oli 75-vuotias mies ja toisessa yläkouluikäinen poika.

Kuluneen viikon ykköspuheenaiheet Ylivieskassa ovat olleet kaksi pahoinpitelyä ja jengit.­

5.10.2019 13:21

Ylivieskalaisen lähikaupan pihalla on perjantaina koulun päättymisen jälkeen iso joukko nuoria suunnittelemassa viikonlopun viettoa. Kuluneen viikon ykköspuheenaiheet ovat kaikille selkeitä: kaksi pahoinpitelyä ja jengit.

Nuoret juttelevat samalla paikalla, jossa yksi nuori pahoinpideltiin keskiviikkona 2.10. ja tapahtumasta ladattiin video Youtubeen. Poliisi on sittemmin poistanut videon ja kieltänyt muitakin videon ladanneita julkaisemasta sitä tapahtumien tutkinnan takia.

Lauantaina 28.9. poliisi tiedotti pahoinpitelystä, joka tapahtui rautatieaseman alikulkutunnelissa. Nuorisojengi seurasi 75-vuotiasta miestä tunneliin ja yksi nuorista löi uhria.

Ylivieskan kaupungin, peruspalvelukuntayhtymä Kallion sosiaalitoimen ja Oulun poliisilaitoksen viranhaltijat kokoontuivat torstaina keskustelemaan tapahtumista. Tilaisuudessa poliisi kertoi, että heidän näkemyksensä mukaan Ylivieskassa ei ole nähtävissä jengiytymistä perinteisessä rikollisessa mielessä.

Poliisin mukaan ainoa yhdistävät tekijä kahden erillisen väkivallanteon osalta on se, että tekijät ovat nuoria henkilöitä. Molemmat tapahtumat ovat poliisin tutkittavana.

Yläkouluikäisten ikäryhmä on Ylivieskassa suuri. Peruskoulutuksen piirissä on kaikkiaan 2100 oppilasta.­

Lähikaupan pihalla juttelevat nuoret ovat kuulleet poliisin antamat tiedot, mutta heidän näkemyksensä tapahtumista ovat erilaisia. Kahdentoista nuoren muodostama ryhmä kertoo yhdenmukaisesti, että kaupungissa toimii viiden nuoren perustama ”suojelujengi”, joka liittyisi pahoinpitelyihin.

Nuoret eivät puhukaan poliisin tapaan järjestäytyneestä rikollisjengistä, vaan paikallisesta teinijengistä.

– Se on kahden tytön ja kolmen pojan muodostama porukka, jolle on annettu nimeksi Ylivieska Real Guys. Ne sanovat suojelevansa muita, mutta tosiasiassa käyvät itseään heikompien kimppuun. Ihan paska porukka, jonneja ovat, haastavat vain heikompia, nuoret kertovat.

YRG on perustanut omat sivunsa sosiaaliseen mediaan. Sivuilla on 57 seuraajaa. ”Ottakaa yhteyttä, jos tarviitte apua kiusaamisessa/suojelussa, toimimme ylivieskassa”, esittelytekstissä sanotaan.

Ylivieskassa toimii myös Lehmustien Getto Boys -niminen ryhmä, mutta nuorten mukaan se on yhden asuinalueen kaveriporukka eikä jengi.

– Yhden jengiksi itsensä kokevan porukan takia Ylivieskan nuorista tulee nyt väärä kuva. Ei me olla niin villejä kuin muualla luullaan, kaupan pihalla kouluviikon jälkeen kokoontuvat nuoret vakuuttavat.

Kalajokilaakso-lehden mukaan paikkakunnalla toimii 2-3 jengiä, joihin kuuluu peruskouluikäisiä nuoria ja täysi-ikäisiä aikuisia. Ensimmäiset hankaluudet ilmenivät lehden mukaan kuukausi sitten Kauppojen yössä, jolloin torin laidalla tapahtui pahoinpitely.

Miki Niemelä ei ymmärrä paikalliseksi ”suojelujengiksi” itseään kutsuvan porukan puuhasteluja. Niemelä seisoo paikalla, jossa yläkouluikäinen poika pahoinpideltiin pari päivää aikaisemmin.­

Nivalan ammattiopistossa rakennusalaa opiskeleva Miki Niemelä, 18, ei ymmärrä ”suojelujengiksi” itseään kutsuvan porukan tekemisiä. Hänen mielestään lastensuojelun pitää puuttua asiaan kovalla kädellä.

– Olen itse kasvanut perhekodissa ja siitä on ollut minulle hyötyä elämässä. Pienet pojat pitää saada kuriin heti alkuvaiheessa ennen kuin on myöhäistä. Ei ole hyvä juttu ruveta tuollaisiin tekoihin noin nuorena, Niemelä pohtii.

Ylivieskassa on kaupungin kokoon nähden suuri yläkouluikäisten ikäluokka. Sivistysjohtaja Kai Perttu kertoo, että yläkoululaisia kaupungissa on 627, lukiolaisia 300 ja ammattiopistossa 350. Valtaosa heistä on ihan tavallisia, mukavia ja fiksuja nuoria.

– Mutta isossa joukossa on aina joku, joka voi pahoin ja ilmaisee sen käytöksellään. Villejä huhuja ja kertomuksia on paljon liikkeellä. Meidän pitää luottaa faktoihin ja viranomaisten yhteistyöhön, hän painottaa.

Nuorisopalvelujohtaja Elisa Männistö ei ole huomannut Vieskan nuorissa tavanomaista enempää levottomuutta. Nuorisotalo Sputnikissa käy satakin nuorta illan aikana eikä heistä ole mitään huonoa sanottavaa.

– Nuorisotiloissa nuoret saattavat kuitenkin käyttäytyä eri tavalla kuin muualla. Väkivalta, sen videoiminen ja tilanteen sivusta seuraaminen naureskelleen ovat tuomittavia tekoja. Niitä ei voi hyväksyä, hän toteaa.

Kai Perttu, Elisa Männistö ja nuoriso-ohjaaja Piritta Majava-Niemi vakuuttavat nuorisotalo Sputnikin pihalla, että Ylivieskassa on mukavia, fiksuja ja tavallisia nuoria.­

Ylivieskan nuorten jengiytymispuheet saivat alkunsa, kun Jokirannan koulu julkaisi henkilökunnan viikkotiedotteen, jossa kerrottiin nuorten keskuudessa esiintyvän jengitoimintaa. Jokirannan koulun rehtori Paula Hartikainen sanoo, että asiasta tiedotettiin niin kuin kaikista muistakin koululaisia koskevista asioista.

– Tiedotteen kautta halusin muistuttaa henkilökuntaa pitämään silmät ja korvat auki. Meidän pitää olla nuorten elämästä tietoisia.

Rehtorin mukaan paikkakunnalla ei ole järjestäytynyttä jengitoimintaa, vaan kyse on eri asuinalueiden kaveriporukoista, jotka ovat nimenneet ryhmänsä tietyllä tavalla.

– Asia on paisunut ihan liian suuriin mittasuhteisiin. Meillä on Ylivieskassa tavallisia, kivoja yläkoululaisia nuoria. Jos joku porukka on ottanut nimen, niin se on vain nimi, hän huomauttaa.

Kaksi pahoinpitelyä viikon sisällä on saanut Ylivieskassa aikaan paljon huhuja ja keskustelua jengiytymisestä.­

Juttua päivitetty klo 16.40.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?